Subscriu-te a la newsletter


La intel·ligència artificial i la música: de la recerca a la innovació

Marina Perelló,

El primer 22@Breakfast de l’any explora com la IA està transformant el sector musical i impulsant la creació de spin-offs

Dijous 30 de gener va tenir lloc el primer 22@Breakfast de l’any, el #185 que organitza l’associació. En aquesta ocasió es va parlar de com la recerca en intel·ligència artificial aplicada a la música està transformant el sector i obrint la porta a noves oportunitats mitjançant la creació de spin-offs. 

L’acte es va celebrar a ONE PARC CENTRAL, un edifici vanguardista  que va ser presentat per Marie-Laure Fenet, directora comercial de Savills, com “una zona de connexió que pot contribuir a situar el districte 22@ com un centre d’innovació, mitjançant el coneixement i el talent”. 

La presidenta del 22@Network Barcelona, Susana Prado, va donar la benvinguda als assistents, destacant la voluntad de l’associació de col·laborar per que “la innovació i la investigació no es quedin als laboratoris i arribin als ciutadans i a la societat”. Per introduir el tema de l’esdeveniment, va destacar que  “la música és un llenguatge universal, capaç d’unir cultures, emocions i persones. Amb les ponències d’avui, serem capaços de veure com, a més d’això, la música també pot ser una eina d’innovació tecnològica”. 

Per acabar també va agrair l’assistència de Miquel Gómez, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i va introduir els ponents, el Dr. Xavier Serra, Catedràtic al Departament d'Enginyeria de la Universitat Pompeu Fabra i Director del Music Technology Group, i el Dr. Rafael Ramírez, líder del projecte SkyNote i investigador també de la Universitat Pompeu Fabra. 

El Dr. Xavier Serra va exposar la tasca del Music Technology Group en el desenvolupament de models d’IA capaços d’aprendre i entendre conceptes musicals a partir de grans volums de dades multimodals (àudio, text, partitures...). També va destacar la importància de crear conjunts de dades accessibles per a la recerca i la indústria, com el projecte Freesound, i les aplicacions pràctiques d’aquestes tecnologies, com l’etiquetatge automàtic de música, la transcripció d’àudio a partitura i la generació de música mitjançant IA. "El coll d'ampolla més gran que tenim són les dades. Necessitem plataformes amb grans volums d'informació perquè tant l'acadèmia com la indústria puguin desenvolupar models d'IA per a la creació musical", va afirmar Serra.

Per la seva part, el Dr. Rafael Ramírez, innovador del mes, va presentar els avenços en l’ús de la intel·ligència artificial per a l’aprenentatge musical, destacant com aquesta tecnologia pot millorar la manera en què es perfecciona la interpretació d’un instrument. També va destacar que el seu programa utilitza micròfons i càmeres per proporcionar feedback als músics i principiants, analitzant no només el so, sinó també els gestos—una característica única del seu sistema."El nostre software ofereix funcionalitats que altres sistemes no tenen. Ara volem expandir-lo a l'entrenament vocal i col·laborar amb altres plataformes i institucions per fer-lo arribar a més gent", va afirmar Ramírez.

Finalment, Isabel Sabadí, directora del 22@Network Barcelona, va donar la benvinguda als nous socis de COMUNICA.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies