Subscriu-te a la newsletter


EL PRIMER 22@BREAKFAST DEL 2023: REALITAT VIRTUAL APLICADA A LA VISUALITZACIÓ D'ESPAIS

Catherine Antheunissens,

Tendències  de la innovació vinculades a la realitat virtual com a eina de transformació  digital dels sectors tradicionals

Fa tan sols uns anys pensàvem únicament en la realitat virtual com una tecnologia altament innovadora vinculada, gairebé exclusivament, al sector de l'entreteniment, principalment al servei dels videojocs. Avui dia, no obstant això, la seva aplicabilitat traspassa molts sectors, els quals no hem d'obviar si volem aprofitar i esprémer els avantatges que ens ofereix aquesta tecnologia.

Per parlar sobre les últimes tendències en innovació, vinculades concretament a la realitat virtual, l’associació 22@Network BCN ha celebrat el seu 169è 22@Breakfast, el primer amb què s’inicia el 2023, impulsant l’intercanvi d’idees sobre la combinació de les tècniques tradicionals de la construcció i de les noves tecnologies.

El debat s’ha iniciat de la mà d’en Roc Parés, artista i professor investigador de comunicació interactiva de la Universitat Pompeu Fabra. Parés, ha aprofundit en la temàtica exposant les diferències entre la realitat augmentada (RA), la realitat virtual (RV) i la realitat i la realitat mixta (RM), la combinació de les quals dona lloc a allò que entenem per a Realitat Estesa (RX), definida com a l'àmbit de la comunicació interactiva basat en la generació digital d'estímuls en temps real.

En roc ha dut a terme una ponència sobre la “creació audiovisual interactiva com a  producció de coneixement en les interseccions entre Art, Ciència, Tecnologia i  Societat (ACTS)”, en què ha parlat sobre l’aplicabilitat de la realitat virtual més enllà dels seus usos convencionals, mostrant com a exemple alguns dels projectes més pioners que du a terme com a investigador a la Universitat Pompeu Fabra.

Parés ha recalcat que el fet que “la transferència de coneixement no és unidireccional de la universitat als estudiants, sinó que a través dels projectes dels estudiants es busca transferir els avantatges que ofereix la realitat virtual aplicant-la a projectes amb impacte social.”

L’acte ha tingut lloc a l’edifici Entegra, un espai idoni per a concretar la manera en què la realitat virtual participa en el procés transformador dels sectors tradicionals, com és la construcció. Filipe Martins, director d’Urban Input Asset Management, empresa gestora de l’edifici Entegra, ha explicat la manera en què Entegra reflecteix la combinació entre la sostenibilitat i la innovació, valors fonamentals del model de negoci d’Urban Input, latents des de la façana de fusta carbonitzada fins a l'aplicació de la realitat virtual per a visitar i comercialitzar aquest projecte.

Després de l’acte, a més a més, els assistents han pogut experimentar en primera persona l’ús d’ulleres de realitat virtual per a visualitzar un espai per a oficines reservat a l’edifici Entegra, fet que permet visualitzar les diferents formes i modalitats de moblat i distribució que pot prendre un mateix  espai per al lloguer d'oficines.

Frédéric Sanz, soci col·laborador d’Urban Input i CCO de Univers, qui ha posat aquesta tecnologia al servei de la gestora, ha destacat l’enorme potencial que ofereix la realitat virtual, alhora que ha d'afrontar les seves pròpies limitacions, que consisteixen bàsicament en el fet que es tracta d'una experiència individual. És per això que Sanz ha recalcat Univers fa una aposta totalment transversal, oferint serveis amb una àmplia aplicabilitat en diferents sectors i superant les seves pròpies limitacions, a través d’un canvi conceptual en què la realitat virtual sigui es concebi com una “experiència col·lectiva, amb  llibertat de moviment, interactiva i a l'abast de moltes persones.”

Durant la celebració del 22@Breakfast ha quedat palès que la transformació digital ha suposat un canvi disruptiu en el nostre dia a dia, donant lloc a un canvi de paradigma que està transformant molts sectors, des de l'educació o la cultura, fins a la indústria.

Tal com ha afegit la Isabel Sabadí, directora executiva de l’associació, el foment d’aquest tipus de debat contribueix en un dels objectius últims del 22@Network BCN, “participar del procés de canvi que vol liderar el 22@ com a districte innovador en el seu compromís per a continuar avançant en una aposta perquè la innovació es  tradueixi en un impacte social positiu.”

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies