Subscriu-te a la newsletter


22@NETWORK BARCELONA RECOLZA EL DESENVOLUPAMENT DE LES CIUTATS INTEL·LIGENTS A TRAVÉS DE LA SEVA COMUNITAT

Catherine Antheunissens,

La col·laboració público-privada i la interoperabilitat de les dades són clau per fer de Barcelona una veritable Smart City


Barcelona, 8 de novembre de 2023 – La gran associació empresarial del sector innovador, tecnològic i creatiu de la ciutat de Barcelona, el 22@Network Barcelona, va organitzar a l’Hotel Meliá Sky un 22@Àgora amb la col·laboració de Telefónica. Amb motiu de la fira Smart City de Barcelona, que s’està celebrant a la ciutat aquesta setmana, l’esdeveniment es va centrar en la innovació en grans corporacions i en com convertir Barcelona en una veritable Smart City.


El president de l’associació, Enric Urreta, va aprofitar l’ocasió per destacar la gran capacitat que té el 22@Network Barcelona de portar la ciutat, en col·laboració amb les administracions, a la categoria de ciutat intel·ligent, més sostenible i habitable. En aquest sentit, va mencionar tres eixos en què tots els agents responsables han de centrar els seus esforços. En primer lloc, apostar per una mobilitat sostenible a la ciutat, a partir d’iniciatives com la proposada per la Comissió de Mobilitat de l’associació, que rep el nom de Mobilitat Connectada 22@ i que promou la micromobilitat, entre altres qüestions. En segon lloc, cal reforçar la col·laboració público-privada, en tant que “la col·laboració de tots els sectors per tal d’abordar els desafiaments de les ciutats actuals, en un context de canvi constant, és imprescindible per transformar Barcelona en una Smart City”, exposava Urreta. I, en tercer lloc, és necessari implementar projectes educatius de les tecnologies emergents per tal d’assegurar i augmentar la captació de talent.


L’esdeveniment va comptar amb la ponència de Llorenç Rubió, Especialista IoT, Big Data, CeX AAPP de Telefónica, una companyia que porta més de deu anys treballant en l’àmbit de les Smart Cities. Durant la seva intervenció, Rubió va transmetre un missatge molt clar: “Crear Smart Cities consisteix a aprofitar les dades que ofereix la ciutat per tenir el coneixement necessari per prendre la millor decisió i solucionar els reptes amb què ens trobem”.


En un context en què Barcelona ja s’ha dotat de sistemes intel·ligents com a solucions verticals per problemes concrets, el següent pas és utilitzar les dades de forma agregada, a través d’una plataforma de ciutat intel·ligent que ens permeti tenir una visió holística del que passa a la ciutat i, així, poder prendre les millors decisions. Ciutats com València o Santander són exemples de casos d’èxit d’aquesta plataforma transversal, oberta i interoperable, escalable i segura. Pel que fa Barcelona, Rubió va exposar la necessitat de seguir treballant per tal que la ciutat tingui una base sòlida com a Smart City i contribuir a fer de la ciutat, i de Catalunya, una regió líder en termes d’innovació i ciutats intel·ligents.


En última instància, aquesta plataforma pot portar a la creació d’un centre d’innovació per posar les dades a disposició d’empreses i institucions per tal que siguin proactius en la creació de les Smart Cities.


Per finalitzar l’acte, Marta Recasens, membre de la Comissió de Mobilitat del 22@Network Barcelona, va moderar un debat en què la conclusió principal va ser la necessitat de col·laborar amb les administracions, entenent que tant el sector privat com el públic poden aportar dades útils a l’altre,
reforçant el concepte d’interoperabilitat.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies