Subscriu-te a la newsletter


22@ BARCELONA, HUB DE CIÈNCIA I CONEIXEMENT AL SUD D'EUROPA

Catherine Antheunissens,

Una ciutat que acull 38 de les 50 empreses més innovadores a nivell global

Barcelona, 22 de juny de 2023 – Vivim en un món en canvi constant, on la capacitat d’adaptació és posada a prova dia a dia. En aquest sentit, la recerca en ciències socials hi té molt a dir, ja que es presenta com la eina perfecta que ens permet entedre les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques que caracteritzen el nostre món. 

És per aquest motiu, doncs, que l’associació 22@Network va celebrar el seu 173è 22@Breakfast, centrat en l’intercanvi d’idees pel que fa la importància del coneixement i la investigació en el camp de les ciències socials per tal de comprendre les complexitats de la societat en la que vivim. L’esdeveniment es va dur a terme en el millor escenari possible per parlar d’aquestes qüestions: el nou edifici de la UOC al districte, un Hub interdisciplinari d’Investigació i Innovació de Ciències Socials. 

L’acte es va iniciar amb la intervenció de Xavier Vilajosana, Vicerector d’Investigació, Transferència i Emprenedoria de la UOC, que va destacar la perspectiva social que pot aportar la universitat al teixit empresarial del districte del 22@. “Tenim una infraestructura pionera que desenvolupa la recerca en ciències socials. La nostra missió és entendre com funciona la societat i donar resposta des de la ciència”, va comentar. 

A continuació, Enric Urreta, President del 22@Network BCN,  va agraïr l’aposta de la UOC per l’Associació des dels seus inicis, emfatitzant el seu paper clau en el progrés i l’avanç cap a societats més justes, declarant que “la recerca en ciències socials és importantíssima perquè marca les fites i és la brúixola que hem de seguir com a comunitat”. També va remarcar la necessitat que les administracions, així com les col·laboracions público-privades, en siguin conscients i assegurin l’accés als recursos per part dels agents que configuren el sistema de coneixement. 

L’esdeveniment també va comptar amb la presència de Laia Arnal, la directora general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat. Arnal va dur a terme una ponència sobre el rol i impacte dels agents del sistema D’R+D+I en la societat del coneixement, aportant dades rellevants sobre el coneixement que es produeix a Catalunya i, concretament, a Barcelona. 

“Catalunya presenta un sistema d’R+D+I d’excel·lència i competitiu. Disposem de 1.741 grups de recerca que produeixen el 0,81% de tot el coneixement que es genera a escala mundial, en part gràcies a la qualitat de les universitats que tenim al territori, 3 de les quals es troben entre les 100 millors del món”, va apuntar Arnal. També va remarcar com és d’indispensable que el coneixement generi impacte, a nivell econòmic, social i ambiental, i que es produeixi en una dimensió de compromís social i comunitari, mitjançant la formació i la transferència. 

Seguint aquesta línia, la professora agregada de la UOC  i investigadora del grup de recerca WINE de l’IN3-UOC, Cristina Cano, va exposar el seu estudi titulat Una crida a problematitzar la sostenibilitat de les xarxes 5G/6G, presentant alternatives a altres estudis realitzats sobre la dicotomia que suposen les xarxes mòbils cel·lulars, són un problema o una solució? “S’han de dur a terme anàlisis més realistes, s’ha de repensar els serveis que podem oferir amb la tecnologia de xarxa i han de ser estudis interdisciplinaris”, va concloure.  

El darrer ponent va ser Ángel Puertas, Co-Founder & CEO de Senior Domo, una iniciativa que té com a objectiu la protecció preventiva, a qualsevol lloc i en qualsevol moment, de persones grans o depenents. La predicció és que l’any 2035 una de cada tres persones serà més gran de 65 anys. És així com, Senior Domo, “planteja un nou model assistencial col·laboratiu, sostenible, eficient, que redueix la bretxa digital i que té com a missió assegurar un envelliment a casa el màxim temps possible d’aquells que així ho desitgin”. 

Aquest 22@Breakfast va posar de manifest la importància de la interacció entre tots els agents que participen en el sistema de coneixement per la creació de societats més justes, sostenibles i adaptades a les noves necessitats i al nostre món canviant.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies