CREIX LA BRETXA ENTRE L'OFERTA I LA DEMANDA DE PROFESSIONALS DIGITALS A BARCELONA

per Secretaria Tècnica,

Avui s'ha presentat públicament l'Informe Digital Talent Overview 2019 impulsat per la Barcelona Digital Talent, l’aliança públic-privada per a l’atracció i retenció del talent digital a Catalunya. L'estudi incorpora una visió global de les necessitats del talent, entrant en detall en com estan l’oferta i la demana a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Jordi Arrufí, director de Talent Digital a MWCapital, ha presentat l’informe com a portaveu de la Barcelona Digital Talent, ha explicat que la iniciativa de la BDT vol visibilitzar i conscienciar de la gran necessitat d’atraure i retenir el talent tecnològic a Barcelona i posar el focus sobretot als implicats; empreses, l’administració pública, escoles i universitats…

Segons l’estudi, 1 de cada 10 ofertes laborals (11,4%) a Barcelona ja són digitals, el que suposa un 40% més respecte a l’any anterior. En contraposició, l’oferta només ha augmentat un 7,5%. En números absoluts, s’estima que per cada oferta de treball de talent digital, només hi ha 17 candidats, una xifra molt inferior als 37 en el cas de les ofertes de perfil no tecnològic. Existeix, per tant, la necessitat de reduir la bretxa de talent digital existent per donar resposta a les demandes del mercat de Barcelona.

L’informe planteja diferents línies d’actuació per revertir aquesta situació, des del foment de la conscienciació social per promoure les competències digitals i el reciclatge professional a l’atracció de talent internacional. També contempla mesures com adaptar els programes formatius segons les necessitats del mercat i fer ús del Big Data per saber en temps real l’estat del talent digital i les necessitats del mercat en cada moment.

Barcelona: pol d’atracció de talent del sector digital

El 30% dels professionals TIC són de fora de Barcelona, fet que demostra que la capital catalana continua sent una ciutat amb una alta capacitat d’atracció de talent digital. Madrid i Londres són les ciutats que més talent exporten a Barcelona. D’altra banda, a nivell de tecnologies, el Big Data és la que proporcionalment més talent importa a Barcelona, amb el 58,7%, seguit de la ciberseguretat amb el 42,67%.

S'estima que en els pròxims quatre anys es preveu un auge de les noves tecnologies que incrementarà la demanda de professions com especialistes en anàlisi de dades i científic, programadors de software i d’apps i professionals del comerç electrònic i xarxes socials. En contraposició, es preveu que poden quedar obsolets llocs de feina relacionats amb l’automatització de processos i vinculats a l’entrada de dades, la compatibilitat i les nòmines, secretaria, auditoria i caixers, entre d’altres.


Consulta l'Iinforme Digital Talent Overview 2019 complet

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte