Posaré un cas concret: imaginem una empresa que fabrica teixits de cotó per a bates de col·legi i productes similars. Cada dia, quan posen en marxa els telers, sempre hi ha uns pocs metres que han de descartar per que contenen alguna imperfecció que no compleix els seus estàndards de qualitat. Però es tracta d’un tros de teixit perfecte per a fer alguna manualitat, per exemple!
Per un altra banda, hi ha una escola que va a comprar a una botiga teixits per a treballar amb els nens les disfresses de Carnestoltes. No seria genial que aquesta escola pogués accedir a les restes de teixits de l’empresa que els llença?
És amb aquest objectiu que neix ScrapStore 22@, per crear al Barcelona 22@ un punt de trobada entre “donadors” i “prenedors” i així poder aprofitar els recursos sobrants de les empreses. Un espai on poder mostrar, intercanviar, reutilitzar aquells materials que les nostres empreses llencen i que poden ser reutilitzats per les nostres escoles, empreses de reinserció laboral, dissenyadors... Un espai on visualitzar i posar en pràctica l’economia circular a la nostra ciutat.
L'economia circular implica un canvi de producció i de consum, per poder mantenir els productes, components i materials en la seva màxima utilitat i valor en tot moment, convertint la nostra activitat econòmica en reparadora i regenerativa per disseny: dissenyar per eliminar residus i la contaminació, per mantenir els productes en ús i per regenerar els sistemes naturals.
Una “Scrap Store” és una excel·lent manera d’implicar i formar a consumidors conscients i co-responsables d’aquest canvi de model econòmic que necessitem implementar. És una excel·lent manera de donar sortida a una sèrie de materials reutilitzables identificats en els diversos projectes de SIMBIOSI INDUSTRIAL d’arreu de Catalunya.
Hi ha països amb una llarga tradició en aquests tipus d’iniciatives. El Regne Unit, per exemple, té una xarxa de 50 “Scraps Stores” algunes de la quals des de fa 40 anys. Mai és tard per començar. Ens hi posem?
Buenos días Verónica, de nuevo felicidades por la iniciativa Scrap Stor, que bien! Quería compartir unas referencias que recientemente conocí al respecto, y aprovecho este canal, se trata de un equipo de Hollanda que junta la oferta con la demanda, estudiando en detalle el plan de negocio de cada opción de re-uso de los materiales + crean pasaporte de cada recurso, no sé si los conocéis: https://excessmaterialsexchange.com/ http://www.resourcespassport.com/
Powered by Timtul - Copyright 2023
Gracias Zuzana! Los conocía pero no los tenía controlados. Ahora ya si :) Un abrazo!
Veronica Kuchinow - 2 de desembre de 2019 a les 9:57