L'OPINIÓ: CLÚSTERS A BARCELONA

per Secretaria Tècnica,

Un clúster en l'àmbit econòmic, és una concentració geogràfica d'empreses, institucions i agents relacionades amb un determinat mercat, producte o sector industrial. Aquesta agrupació crea unes economies de concentració que proporciona avantatges competitius. Segons Michael E. Porter és un grup nombrós d'empreses i institucions, totes elles relacionades amb la mateixa activitat econòmica i en el mateix entorn geogràfic.

A Catalunya existeixen 32 Clústers organitzats, aglutinat 2740 Empreses, representants diversos sectors. A Barcelona i la seva Àrea Metropolitana els 32 Clústers tenen 1488 empreses, representant el 54% del total d’empreses associades de tota Catalunya.

Els Clústers que més pes tenen a Barcelona i l’Àrea Metropolitana són el de Biotecnologia i Tecnologies de la Salut, la Domòtica, l’Eficiència Energètica, Disseny, Nàutic, Digital, Productes Infantils, Automoció, TIC-Educació, Audiovisual, Bellesa, Ferroviari, Logístic i Esport. La localització dels Clústers a la ciutat és amplia, concentrant-se en l’Eixample i el 22@. El 22@ va impulsar una política d’implantació de Clústers urbans en el Districte, promovent la localització d’empreses, universitats, incubadores i institucions d’un mateix cluster en zones especifiques:

    • Cluster Media/Audiovisual a la zona de ca l’Aranyó ubicant la Universitat Pompeu Fabra, el Centre Barcelona Media i Mediapro, sumant-se RNE, Barcelona TV i Lavinia en el Districte entre altres.
    • Cluster TIC/Digital a la zona del MediaTIC amb la ubicació del Cibernarium, T-Systems i Indra, sumant-se Telefònica i altres empreses en el Districte.
    • Cluster Salut al Parc de Recerca Biomèdica, sumant-se el Banc de Sang i Teixits, GAES, ISDIN and Sanofi entre altres. 
    • Cluster de l’Energia amb l’IREC, B_Tech i la UPC al Campus Universitari del Besós entre altres.
    • Cluster del Disseny amb epicentre al DHUB, amb el BCD i el FAD, sumant-se centres universitaris, i empreses de disseny com Ogilvy a la zona.

Aquesta política de clusterització de l’economia del Coneixement està sent reforçada en tota la ciutat en el marc del Barcelona Green Deal, per impulsar la ciutat com el nou impuls al 22@, re-economitzar el Centre, la reindustrialització verda i la connectivitat.Un nou impuls al 22@: el 22@Nord

Fa dues dècades, el Pla 22@ va establir les directrius per a la transformació de 200 hectàrees de sòl industrial obsolet en un pol d’activitat econòmica integrat en barris amb una mixtura d’usos més equilibrada. Aquest emblemàtic projecte va permetre la transformació urbanística de gran part del Poblenou i simultàniament va posicionar Barcelona com un pol d’innovació i d’atracció d’empreses de sectors estratègics de l’economia del coneixement. El 22@ és avui un motor econòmic de la ciutat que, inclús en temps de crisi, continua creant ocupació en sectors vinculats a la tecnologia i la transformació digital així com a les industries creatives.

L’Ajuntament prendrà el lideratge del desenvolupament de tres àmbits en la part del 22@ nord i promourà la consolidació de dos eixos: la “milla creativa” al carrer Pere IV, i l’eix verd al carrer Cristobal de Moura.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

SUBSCRIU-TE!

Vols estar sempre assabentat de les últimes novetats i els events al districte 22@?
Modificar cookies