Subscriu-te a la newsletter


L'ENTREVISTA: JENNIFER BERENGUERAS, REZERO

Quin seria l’Elevator Pitch de la teva empresa?

Rezero és una fundació independent sense ànim de lucre i anhelem una societat que valora els recursos que proveeixen els sistemes naturals i integra tots els materials en processos cíclics, sense matèries tòxiques, ni productes que quedin sense ús. Per a nosaltres, els residus són una ineficiència de l’actual model de producció i consum.

Creiem en la necessitat de cercar solucions per avançar cap a una societat més responsable en l’ús dels recursos naturals, la urgència d’exigir als poders polítics i econòmics mesures per garantir una societat lliure de residus i de tòxics i en la capacitat de transformació d’una ciutadania informada, compromesa i exigent cap a un nou model de consum.

I ho promovem a través de la generació de coneixement, la incidència política, l’execució de projectes pioners i l’assessorament a agents socials, econòmics i administracions.


Quin és el factor clau d’èxit a la teva empresa?

Tots els projectes de Rezero parteixen de l’elaboració de coneixement – a fi de disposar de dades i informació solvents per enfortir el debat, la facilitació del treball en xarxa entre els diferents agents implicats, i la força d’una informació clara, entenedora i contrastada per acompanyar canvis socials, econòmics, culturals profunds.

D’aquesta manera desenvolupem propostes per a una societat lliure de residus a partir de la prevenció i la reutilització de productes i materials, acompanyem i ajudem organitzacions, empreses i administracions per consolidar propostes per assolir el Residu Zero i realitzem accions de comunicació d’impacte adreçades a diferents públics i sectors.


En quin projecte esteu treballant actualment?

En el sector del take away es generen diàriament una gran quantitat de residus, que suposen un greuge ambiental, econòmic i social. El take away en tasses de cafè, gots i bols retornables ofereix una solució circular a aquesta problemàtica. Consisteix en què els establiments de restauració ofereixin la opció d’endur-te les begudes i els aliments en envasos que, un cop usats, es poden retornar per a la seva higienització i reutilització. Aquests serveis són totalment gratuïts per a les persones consumidores (que només paguen en cas de no retornar els envasos) i econòmicament viables per als restauradors (especialment tenint en compte els costos dels envasos d’usar i llençar). 

Per a promoure aquestes solucions s’ha desenvolupat un projecte europeu que inclou, entre d’altres accions, la realització de proves pilot a 6 ciutats europees (Berlín, París, Rotterdam, Ghent, Leuven i Barcelona). El projecte a  Barcelona, que liderem des de Rezero i que s’anomena TAKE AWAY RETORNABLE, es basa en dur a terme diverses accions de comunicació i d’incentius amb l'objectiu de donar a conèixer la solució dels envasos retornables i els seus beneficis, així com d'augmentar la participació tant de persones usuàries com d'establiments en aquests sistemes.

Així doncs, fins a finals d’any, i a fi de sumar establiments al take away del futur, es realitzen accions i visites informatives i d’acompanyament als establiments, s’ofereixen els serveis de gots i bols retornables a preus promocionals, es dona visibilitat i publicitat als establiments adherits en les diverses accions de comunicació i difusió.

Alhora, hem creat un programa de fidelització en què acumulen punts tan els establiments quan entreguen aquests envasos com les persones usuàries quan els retornen, poden optar a un ampli ventall de premis com experiències en escape rooms, activitats culturals i esportives o tallers de manualitats.

La campanya de comunicació inclou, entre d’altres, difusió del projecte als mitjans de comunicació, publicitat a la via pública gràcies a la col·laboració de Clear Channel, un aparador informatiu amb l’obra d’Art is Trash al centre comercial Westfield Glòries, la gravació d’un pòdcast de Rezero i Beteve.


Què estàs aprenent ara?

La implantació dels envasos de take away per a emportar ha de ser una aposta col·lectiva. Cal que s’impliquin les institucions amb normatives i suport econòmic i de difusió, el sector de la restauració- els establiments han de ser valents i pioners, la ciutadania – generant demanda per aquests envasos, els proveïdors dels serveis- fent que aquests siguin el més harmonitzats possibles per a poder col·laborar i escalar, però també tots aquells agents que puguin fer difusió i promoure les solucions d’envasos de take away retornable.

Per a que aquestes solucions puguin escalar i evolucionar calen volums, cal que s’implantin els envasos en el major nombre possible d’establiments a fi de poder crear xarxes de punts de retorn d’aquests envasos per a facilitar-ne la devolució i fins i tot per a instal·lar màquines automàtiques de retorn d’envasos en espais públics i accessibles.


Per què vas decidir unir-te al 22@NETWORK Barcelona?

Amb el 22@NETWORK Barcelona col·laborarem per a difondre entre les empreses associades aquest projecte i com hi poden col·laborar, per a identificar les pràctiques de consum de begudes i menjar per a emportar de les persones treballadores del districte i per implicar-hi nous agents.

El projecte TAKE AWAY RETORNABLE ha estat adoptat per la Comissió d’Empresa i Sostenibilitat del network com un dels seus projectes de 2024.


De quina manera creus que formar part de l’associació 22@Network Barcelona ajuda a la teva empresa?

El recolzament del 22@Network Barcelona dona suport al projecte Take Away Retornable reflectint l’interès del sector empresarial en avançar cap a mesures específiques i aplicades d’economia circular. Les empreses associades també poden aportar al projecte Take Away Retornable ja sigui:

- Contractant serveis de tasses i envasos retornables per a les seves cafeteries o cantines o per comandes conjuntes de menús

- Ajudant en la difusió de la campanya entre les persones dels seus equip o clients. Això pot ser enviant comunicats, enquestes i altres informacions del projecte per les xarxes internes, duent a terme activitats de sensibilització (com xerrades residu zero o caracteritzacions dels residus generats a l’oficina) o fins i tot convocant els seus propis reptes.


Què és el que tu aportes a l’ecosistema 22@?

El projecte Take Away Retornable aporta al foment d’un model de reutilització d'envasos que permet descarbonitzar l’economia i viure en una societat més saludable i resilient, a situar els envasos retornables en l'imaginari col·lectiu com a pràctica necessària en la producció i el consum del segle XXI, a la construcció d'un ecosistema d'envasos retornables en el takeaway que sigui replicable i escalable. Això a l’ecosistema 22@ es tradueix en un districte 22@ més net sense gots de cafè i envasos d’un sol ús a les papereres i al carrer i que aplica mesures reals i de futur d’economia circular.


Què és el que t’atrau d’aquest ecosistema?

L’ecosistema del districte 22@ ofereix el context ideal per a provar nous sistemes com el que proposem donat l’equilibri entre la població local i els milers de persones treballadores que el visiten diàriament- així com els seus perfils, el teixit i diversitat d’empreses, universitats, centres d’investigació, centres comercials, etc. que ofereix i la seva natura innovadora i experimental.

El projecte ha reunit una xarxa d’agents del districte i de ciutat que inclou tant el 22@Network Barcelona, com l’Ajuntament de Barcelona, Urbaser, l’Eix Comercial de Poblenou i el Gremi de Restauració de Barcelona.


A qui coneixes tu que creus que tota la comunitat 22@ hauria de conèixer?

Vasovengo, Bumerang i el projecte Bol en Bici són iniciatives que ofereixen serveis de gots i envasos retornables per a les begudes i el menjar per emportar, les cantines, els esdeveniments i les entregues a domicili.

Aquestes iniciatives valentes i pioneres de la ciutat ofereixen solucions per a evitar els envasos d’un sol ús i s’adapten a les diferents necessitats. Així doncs la gestió dels serveis pot ser analògica o també digital, els retorns es poden basar en dipòsits o cobraments en cas de no devolució, els enllaços entre els envasos i les persones consumidores es pot fer mitjançant APP, tecnologia NFC, etc. Així doncs les opcions són nombroses i flexibles.


Com veus la teva empresa d’aquí 5 anys?

L’objectiu del projecte TAKE AWAY RETORNABLE és que l’ús d’envasos retornables per al consum de cafè, menjar i altres begudes per a emportar sigui una pràctica habitual en 3-5 anys. Quan parlem d’un nou hàbit de consum, o del take away del futur, fem referència a un futur proper, doncs creiem que la societat està preparada per aquesta solució necessària, urgent i sostenible.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies