Subscriu-te a la newsletter


LA STARTUP CATALANA VRAIN DESENVOLUPA UNA TECNOLOGIA PER VEURE ECOGRAFIES PRENATALS EN REALITAT VIRTUAL I AUGMENTADA

Irene Codina Altarriba,

En una primera fase el dispositiu s’utilitzarà a les consultes de ginecologia i centres on es realitzen ecografies per veure els nadons abans de néixer d’una manera immersiva i multidimensional

En una segona fase, la tecnologia s’estendrà a l’àmbit formatiu per futurs cirurgians i, finalment, de diagnosi mèdica ja que podrà detectar alteracions durant l’embaràs de manera més precoç i acurada

El projecte compta amb el suport del Govern per mitjà de l’agència ACCIÓ amb un ajut de 133.240 euros del programa TECNIOspring

La startup catalana VRAIN ha desenvolupat una tecnologia per a visualitzar ecografies prenatals d’una manera immersiva i intuïtiva i multidimensional en 5D gràcies a la realitat virtual i la realitat augmentada, i properament amb la intel·ligència artificial (IA). Aquest dispositiu -que en una primera fase s’utilitzarà a les consultes de ginecologia o en centres on es realitzen ecografies perquè els pares puguin veure els nadons- forma part d’un projecte a gran escala per aplicar aquesta tecnologia a la medicina general amb l’objectiu de millorar la capacitat de diagnosi i de prevenció de riscos en bona part de les patologies mèdiques.

Per desenvolupar aquest projecte, la startup catalana ha rebut el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- amb un ajut de 133.240 euros del programa TECNIOspring.

En concret, VRAIN ha desenvolupat el software de realitat virtual i intel·ligència artificial capaç de mostrar les imatges d’una ecografia multidimensional des de la pantalla d’un telèfon mòbil, prèvia descàrrega d’una aplicació. Posteriorment, el mòbil s’introdueix a les ulleres de realitat virtual perquè l’usuari pugui veure el nadó en Realitat Virtual o 5D. En un futur pròxim, aquesta tecnologia podrà diagnosticar alteracions durant l’embaràs. D’aquesta manera, la utilitat serà doble, tant a nivell mèdic com emocional per a les famílies que veuen el nadó abans de néixer.

En una segona fase, l’objectiu de VRAIN és traslladar aquesta tecnologia a l’àmbit educatiu per a la formació de futurs cirurgians. Durant el primer trimestre de 2024 disposarà d’un prototip d’eina per a familiaritzar els residents amb les relacions anatòmiques mitjançant simulacions quirúrgiques, en comptes d’haver d’aprendre amb pacients reals com es fa actualment. VRAIN treballa i confia aplicar la seva tecnologia en el camp mèdic una vegada aconseguida la certificació FDA dels Estats Units al llarg del 2025.

Segons Daniel Esteban-Ferrer, enginyer en Telecomunicacions amb un doctorat en Nanotecnologia i un postdoctorat en Realitat Virtual, l'objectiu d’aquest projecte és doble. D’una banda, “potenciar una tecnologia que permet a les famílies començar a crear vincle amb els seus nadons des d’abans que neixin”. De l’altra, “desenvolupar una tecnologia per als diagnòstics mèdics per bioimatge més precoços i precisos que mai abans. Permetrà la simulació i preparació prequirúrgica d´un nombre considerable de cirurgies en especialitats com Vascular, Oncologia, Ginecologia o Neurologia d´una manera immersiva molt intuïtiva i versàtil, on el cirurgià comptarà amb la guia i assistència de la IA”.

La startup, fundada l’any 2020, es troba en fase de comercialització d’aquest producte, batejat com a Baby VR, a Catalunya i a l’Estat, i ja treballa amb les Oficines Exteriors d’ACCIÓ a Londres, Nova York i Mont-real per començar a exportar el dispositiu al Regne Unit, els Estats Units i el Canadà.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies