EL DISTRICTE DE LA INNOVACIÓ 22@ REIVINDICA LA SEVA EXEMPLARITAT COM A DISTRICTE SOSTENIBLE

per Secretaria Tècnica,

L’associació 22@Network BCN ha organitzat un esdeveniment en què els sistemes de gestió de residus i generació d’energia del districte del 22@ i del Besòs han estat protagonistes

Barcelona, 26 de maig de 2022 – La sostenibilitat en clau urbanística ha estat l’eix temàtic de l’acte 22@Breakfast, que ha tingut lloc a Aticco i en què ha participat la Fundació bTEC Campus Diagonal-Besòs i Aigües de Barcelona. L’esdeveniment, organitzat pel 22@Network BCN i moderat per la Teresa Batlle, Membre Comissió d'Empresa i Sostenibilitat de l’associació, ha comptat amb 60 assistents, entre els quals hi havia socis, membres de l’Ajuntament de Barcelona i membres de la directiva d’Aigües de Barcelona. 


El districte de la innovació 22@ s’ha reiterat com un districte de referència en clau sostenible pel que fa a la integració dels sectors industrial i educatius amb la xarxa urbana i empresarial de la ciutat de Barcelona. La reivindicació del districte de la innovació 22@ ha estat motivada pel context actual de crisi climàtica i energètica, les quals han generat la necessitat imperant de desplegar sistemes de gestió de residus i energètics intel·ligents i sostenibles.


Amb aquest objectiu, en Grisha Domakowski, Cap de projectes a la Fundació bTEC Campus Diagonal-Besòs, ha presentat els principals elements de l’ecosistema d’energies sostenibles del 22@ i del Besòs. Cal destacar com la zona del litoral del Besòs, entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, engloba les infraestructures i agents energètics més importants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Domakowski ha destacat sobretot la gestió integrada del sistema de residus i energètic que componen l’Ecoparc de Sant Adrià de Besòs, la Planta de Valorització Energètica, gestionada per TERSA, i Districlima. Es tracta d’instal·lacions que permeten una successió de processos en què, primerament es du a terme la separació i recuperació de residus aprofitables. Seguidament, la resta de residus no reciclables són cremats i reconvertits en vapor i electricitat. Pel que fa a l’electricitat generada, es destina el 12% a  l’autoconsum de la mateixa instal·lació, mentre que el 88% es ven a la xarxa elèctrica. El vapor, d’altra banda, permet subministrar a la xarxa urbana de calor i fred de més de 120 edificis del Fòrum i del districte 22@.

Grisha també ha destacat infraestructures com la Pèrgola fotovoltaica que, construïda el 2004, va donar pas a l’inici de la proliferació de les energies renovables al districte. També s’ha assenyalat el Metrofang i la Central Tèrmica de Cicle Combinat, defensada com la manera més eficaç de produir energia a gran escala amb gas, així com la depuradora del Besòs, gestionada per Agbar, que constitueix la depuradora coberta més gran del món. A més a més, pel que fa a aquesta última, s’ha puntualitzat com la seva ubicació estratègica i disposició arquitectònica ofereix un espai enorme fora del teixit urbà que es pot aprofitar més enllà de l’activitat industrial com espai de lleure i accés al mar. També l’espai és aprofitat per grans esdeveniments com per exemple la Fira d’Abril o festivals com el Cruïlla o el  Primavera Sound.

Per acabar, el Cap de projectes a la Fundació bTEC Campus Diagonal-Besòs, ha reivindicat la important necessitat d’integrar els centres formatius i la gestió del talent per al desenvolupament d’ecosistemes sostenibles. El Campus Diagonal-Besòs es consolida com un conglomerat industrial universitari singular a Europa, amb la UPC i els seus 500 investigadors i 3.500 estudiants d’enginyeria, al centre. Tal com ha afirmat Domakowski, “el coneixement i la investigació ja hi són, ara només cal posar-ho en pràctica”.

Això mateix és el que s’ha emfatitzat a partir de les intervencions, en què s’ha posat en relleu la necessitat que Barcelona Activa faci un pas endavant envers el projecte de Les Tres Xemeneies, que constitueix una peça essencial de l’ecosistema del Besòs.

En l’acte també ha participat la Directora d’Estratègia 2030 i Retiment de comptes d’Aigües de Barcelona,  Mireia Hernan. La directora ha posat el focus en un altre dels aspectes clau, la regulació i legislació envers els estàndards de sostenibilitat. En aquest sentit, ha detallat la tasca d’Aigües de Barcelona en la integració dels criteris ESG en la presa de decisions. Aquests criteris fan referència als factors ambientals, socials i de govern corporatiu (Environmental, Social, i Governance en anglès) que es tenen en compte a l'hora d'invertir en una empresa, els quals en els últims anys, s'han convertit en la referència de la Inversió Socialment Responsable (ISR) i l’eina per mesurar el compromís amb la societat i el medi a través del bon govern. Aquests aspectes, tal com ha defensat Mireia Hernan, són cada vegada més importants, motiu pel qual s’anticipa a les possibles futures directives europees mitjançant l’establiment d’una matriu on es recullen els factors que han de definir els criteris ESG d’Aigües de Barcelona.

Mireia Hernan també ha analitzat les darreres tendències per contribuir i garantir el futur sostenible del planeta i el benestar de la ciutadania en una transició ecològica justa. En aquest sentit, la directora d’Aigües de Barcelona ha recordat que venim d’una pandèmia, rere la qual hem patit un gran recés econòmic, i ara ens enfrontem a devastadores conseqüències i implicacions del canvi climàtic. Per aquest motiu, des d'Aigües de Barcelona defensen un compromís ferm amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), però situant a les persones al centre, adoptant mesures socials i corporatives i reforçant les sinergies amb el sector educatiu.

En finalitzar l’acte, des de l’Ajuntament s’ha manifestat la voluntat de desplegar un sistema de subministrament d’aigua regenerada al barri de la Marina, així com a altres zones de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Això no obstant, l’administració ha defensat la necessitat d’establir vincles i diàlegs amb les empreses implicades per establir convenis de col·laboració, que permetin resoldre dificultats tècniques i reguladores per a l’efectiva execució dels projectes.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

SUBSCRIU-TE!

Vols estar sempre assabentat de les últimes novetats i els events al districte 22@?
Modificar cookies