Subscriu-te a la newsletter


EL 22@NETWORK BCN CELEBRA EL 10È ANIVERSARI DEL CICLE DONES EN VALOR

Catherine Antheunissens,

La comissió de Dones en Valor organitza el segon col·loqui de l'any per dialogar sobre el sector de l'arquitectura de la mà de dues professionals i referents al 22@

Barcelona, 9 de maig de 2023

El passat dimarts dia 9 de maig, el 22@Network BCN va celebrar el seu segon dinar col·loqui del Cicle Dones en Valor a l'Hotel Novotel amb motiu del 10è aniversari de la Comissió de Dones en Valor. La trobada va consistir en un diàleg entre Helena Salvadó, Sòcia i Directora d’Edificació de Batlleiroig i Lara Pellegrini, Directora General de Ciutats i Edificació a Socotec, moderat per Susana Prado, Presidenta de la Comissió de Dones en Valor del 22@Network BCN..

La Susana Prado, presidenta de la Comissió Dones en Valor, donava la benvinguda descrivint l'arquitectura com “una ciència que integra moltes disciplines que ha d’utilitzar-se al servei del benestar de les persones”. Amb aquesta primera reflexió, s’encadenava la intervenció de l’Helena, qui afegia que, per aquest mateix motiu, cal que els i les arquitectes integrin una mirada diversa i compartida entre homes i dones, en tant que tots ells contribueixen al disseny de les ciutats, i aquest ha de respondre a les necessitats i benestar de tots i totes des d’una mirada més inclusiva i diversa.

De fet, tant l'Helena com la Lara, han tingut un paper molt rellevant en la definició arquitectònica i urbanística de l’skyline del 22@. La Lara va destacar durant el diàleg l’impacte personal i professional que va tenir per a ella la participació del seu despatx en el projecte de la Torre Agbar, el qual va marcar un “abans i un després tant en l’àmbit personal, com per al despatx”, així com molts altres projectes que van acompanyar la transformació de la Barcelona de les Olimpíades del 92.

La llarga i consolidada trajectòria professional d’ambdues professionals les ha dut a experimentar la reinvenció del sector arran de les diverses i recents crisis i les difícils conjuntures socioeconòmiques, així com els reptes de la irrupció de les tecnologies. Lara afegia el fet que “l’adaptabilitat del sector ha estat element clau per sortir-ne més reforçat”. 

Això no obstant, una de les dificultats actuals del sector és la manca de talent. Segons Salvadó, “hi ha molta mobilitat professional, i és tot un repte aconseguir atraure, captar i retenir el talent”. En aquest sentit, Prado va destacar el fet que “l’arquitectura ha estat i és encara un sector clarament masculinitzat”, i la invisibilització de les dones referents en el sector “ens obliga a donar veu a referents i professionals en femení”. Per contra, existeix una tendència que ha fet reduir la bretxa de gènere en els últims anys, i segons dades de l'any 2018, el 60% d'estudiants que inicien els estudis universitaris d'arquitectura són dones.

En qualsevol cas, d'acord amb les conclusions de l'Helena, “queda molt camí per fer, i requerirà temps”. Per a l'arquitecta, “el quid de la qüestió està en l’equilibri entre homes i dones, sumant, fent balanç i integrant els aprenentatges dels prejudicis de gènere en la gestió i direcció dels equips”.

És amb aquest objectiu la comissió de Dones en Valor promou la reflexió conjunta entre socis, sòcies i les professionals en càrrecs directius, intermedis i tècnics especialitzats a empreses i institucions del districte, per tal de visibilitzar i reconèixer la seva trajectòria vital i professional, però també donar una oportunitat a les protagonistes a explicar les dificultats trobades i les característiques del seu sostre de vidre personal.


Ha cobert la notícia el nostre media partner El Periódico: https://www.elperiodico.com/es/economia/20230510/arquitectura-ingenieria-conjugan-femenino-87094713

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies