Subscriu-te a la newsletter


BARCELONA, FUTURA SEU DE L'OFICINA EUROPEA PER LA PROMOCIÓ DE DISTRICTES DE LA INNOVACIÓ?

Catherine Antheunissens,

La Presidència Espanyola del Consell de la UE és una gran oportunitat perquè el govern central reconegui el paper estructural del Districte del 22@Barcelona

Enric Urreta, president del 22@Network Barcelona

El passat 1 de juliol Espanya accedia a la Presidència del Consell de la Unió Europea i presentava un programa que estableix la reindustrialització d’Europa i el garantiment de la seva autonomia estratègica i oberta com un dels grans objectius per aquest mandat, que finalitza aquest desembre. És aquesta una de les línies de treball que més preocupen al sector de la tecnologia i la innovació, ja que en els darrers anys la deslocalització dels processos productius ha causat una dependència massa gran de tercers països per part d’Europa en àmbits com les tecnologies digitals.

Els professionals del sector no dubtem de la capacitat de la Unió Europea d’erigir-se líder de la revolució tecnològica, a condició que es fomenti un bon marc regulador que tingui en compte els incentius al desenvolupament tecnològic i a la innovació. Aquest marc regulador, doncs, ha de passar pel reforç i la presència d’ecosistemes d’investigació i innovació. No és una tasca complicada, donat que aquests ecosistemes ja existeixen a la Unió Europea i, a més, gaudeixen d’un gran reconeixement internacional. N’és un exemple el 22@Barcelona, el primer hub d’innovació del sud d’Europa i primer Districte d’Innovació del continent. Ara, més que mai, la Presidència del Consell ha d’apostar pel Districte del 22@Barcelona i ha de reconèixer la seva singularitat i la seva trajectòria de més de 23 anys en la innovació, l’emprenedoria i la captació de talent, considerant-lo actor clau en la revolució tecnològica europea.

Ara, més que mai, la Presidència del Consell ha d’apostar pel Districte del 22@Barcelona

Així doncs, aprofitar els recursos i les capacitats productives de districtes com el 22@Barcelona es presenta indispensable per desenvolupar polítiques d’innovació que situïn a la Unió Europea com a actor econòmic i geopolític de referència en transformació digital. És necessari que els camins de la Presidència del Consell de la Unió Europea i les zones d’Innovació conflueixin per tal d’arribar a la mateixa meta; atorgar a Europa les eines digitals i tecnològiques necessàries per fer front als reptes i desafiaments actuals, així com els futurs, sense dependre de ningú més.

Durant els mesos de mandat espanyol, Barcelona serà seu de reunions importants entre membres del Consell i altres personalitats rellevants dins i fora de la Unió, en ser considerada una ciutat líder en innovació i sostenibilitat. Una ciutat que destina 200 hectàrees de sòl industrial a acollir empreses, universitats, centres tecnològics, startups i coworkings, un espai capdavanter en la creació i captació de talent, ubicat al districte del 22@Barcelona, un actor clau en la promoció de la marca Barcelona i també de Catalunya, que recentment ha assolit la categoria de Strong Innovator segons l'European Innovation Scoreboard 2023 elaborat per la Comissió Europea.

La ciutat comtal té el potencial per liderar la promoció i el disseny de districtes de la innovació europeus

És per aquest motiu que Barcelona ha de ser la capital europea dels Districtes de la Innovació, albergant la seu d’una futura Oficina Europea per a la Promoció de Districtes de la Innovació. La ciutat comtal té el potencial per liderar la promoció i el disseny de districtes de la innovació europeus com a eines de millora de la qualitat de vida i de desenvolupament de ciutats més sostenibles i innovadores, prenent l’exemple del Districte del 22@Barcelona. Dels 150 districtes de la innovació que existeixen a Europa, el 22@Barcelona és el primer i té la capacitat de capitalitzar la transferència de coneixement en pro del desenvolupament econòmic de les ciutats per consolidar Europa com un pol d’innovació.

En conclusió, el govern central ha de reconèixer el paper estructural del Districte del 22@Barcelona en el marc global del PIB generat per l’economia del coneixement a Espanya, sent la Presidència del Consell de la UE una molt bona ocasió per donar als ecosistemes de la innovació el lloc que mereixen.

Des del 22@, amb la trajectòria i èxit del projecte, Barcelona mereix ser la seu de la Nova Oficina Europea de Districtes de la Innovació. El nostre pes, el nostre reconeixement nacional i internacional, el talent internacional i la projecció del districte i de la ciutat durant aquests anys són la millor mostra que una feina constant, incansable i amb un focus clar pot continuar guiant les pautes de la innovació a Europa i al món.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies