Subscriu-te a la newsletter


UN ANIMAL DE COMPANYIA EN LA SELVA DE LA INNOVACIÓ

Irene Codina,

"De cada euro invertit en centres tecnològics, es produeix un efecte multiplicador indirecte de set euros en l'economia"

Dirk Saseta

En ecosistemes tan versàtils com els d'innovació, existeix un animal que és capaç de mimetitzar-se millor que cap altre en el mitjà que li envolta; un animal totalment adaptatiu, que esprem al màxim els seus recursos, que se situa en el centre de la cadena tròfica de l'R+D+I, un animal que pot ser, alhora, depredador i presa. I sí, com molts de vosaltres ja haureu pogut intuir i tots els que treballeu amb, per a o en, sabeu que parlo dels centres tecnològics. Aquest ésser viu que per a uns és mamífer; per a uns altres, peix (a vegades fora de l'aigua); per a pocs, rèptils o amfibis; per a alguns, un ocell; i per a gairebé tots els que es creuen amb ell, és un ésser viu necessari en qualsevol hàbitat econòmic en creixement.

En el món, existeixen principalment dues espècies de centres tecnològics: les associacions i les fundacions. De les diferents varietats, la majoria tenen en comú que són sense ànim de lucre; i totes, absolutament totes, sense ànim de pèrdua. El ventall de subespècies és d'amplitud immensa, existeixen “grans i petits”, específics i generalistes, multitecnològics i monotecnològics, unisectorials i multisectorials, i locals i internacionals.

"Els centres tecnològics són organismes que tenen com a missió generar coneixement tecnològic per transferir-lo a les empreses"

Els centres tecnològics són organismes privats de recerca que tenen com a missió principal generar coneixement tecnològic per transferir-lo a les empreses. Els nostres grups d'interès o stakeholders (que sona més cool), saben de la generositat i fidelitat d'aquest animal, saben que poden confiar en ell i que mai els fallarà.

Segons la Federació Espanyola de Centres Tecnològics, entitat que representa a 50 dels 65 centres tecnològics que consten el registre oficial del ministeri de Ciència i Innovació, empreses que contracten o cocreen amb centres tecnològics veuen incrementats en un 30% indicadors tan clau com la rendibilitat, la facturació o la capacitat de generar ocupació.

“Empreses que contracten o cocreen amb centres tecnològics veuen incrementats en un 30% la rendibilitat, la facturació o la capacitat de generar ocupació”

El model de centre tecnològic, que té com a principal banderer i protector el Fraunhofer Gesellschaft alemany, requereix un finançament estructural de l'administració pública. Seria prop d'un 30% del total de la xifra de negoci, segons els germànics. Tot i això, per cada euro invertit en centres tecnològics, es produeix un efecte multiplicador indirecte de set euros en l'economia, i aquesta dada té un impacte significatiu i directe en la societat. Els centres tecnològics espanyols mamen de l'administració pública, concretament un 27% de la seva xifra total de negoci, però donen a mamar a l'ecosistema en una proporció significativament major.

Encara que majoria de centres tecnològics espanyols van sorgir per generació espontània, el sistema de reproducció dels centres tecnològics és en l'actualitat principalment sexual. Sorgeixen quan dos centres s'ajunten i neix un altre, sent la descendència més gran i més forta. Aquest és el cas d'IDONIAL, nascut en 2019 a Astúries i que emergeix de la fusió d’ITMA i Prodintec. Existeixen fusions recents de molts centres tecnològics com els casos d'EURECAT (de sis centres tecnològics diferents el 2015 a Catalunya) i de TECNALIA (de vuit centres tecnològics del País Basc el 2008). Tots dos tenen una força enorme que els permet ser, a més a més, referents a Europa.

Els més de 25.000 clients dels centres tecnològics d'Espanya saben que aquests organismes s'adapten i són flexibles a les seves necessitats i moments. Des d'oferir una solució tecnològica o ajudar-los amb un projecte tecnològic amb finançament públic, fins a gestionar-los una incubadora tecnològica o externalitzar-los el seu departament d'R+D+I. Aquesta singularitat i varietat en la demanda ens requereix una capacitat camaleònica per a la nostra supervivència.

"El centre tecnològic és l'amic que vols tenir al teu costat en aquesta aventura tan llarga i tan complexa que és l'R+D+I empresarial"

Durant els últims 15 anys, amb una crisi econòmica pel mig, els centres tecnològics han vist augmentada la seva població en un 150% i han passat a donar feina a més de 10.000 professionals al país. Hi ha casos particulars com el de LEITAT a Barcelona, que es podrien qualificar de sobrenaturals, passant d'una plantilla de 30 col·laboradors el 2006 a gestionar un ecosistema d'entitats i centres tecnològiques de més de 800 persones amb tan sols una aportació del 9% de la facturació per part de l'administració pública, pur entrenament i alimentació. En períodes de crisis, amb anys de sequeres greus de finançament públic per a l’R+D+I, els centres tecnològics ens hem mogut com peixos, en molts casos, peixos fora de l'aigua.

La confiança dels nostres clients supera el 85%. Una de cada tres innovacions del sector industrial espanyol sorgeix de la col·laboració amb un centre tecnològic. És el fidel company per a qualsevol indústria que tingui l'R+D+I en el seu ADN; és el soci ideal per presentar (i executar) un projecte Europeu de l'Horizon Europe; és el principal catalitzador dels projectes d'R+D+I finançats pels ministeris nacionals. El centre tecnològic és l'amic que vols tenir al teu costat en aquesta aventura tan llarga i tan complexa que és l'R+D+I empresarial.

Posa un centre tecnològic a la teva vida, és el perfecte animal de companyia per avançar en la selva de la innovació.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies