Subscriu-te a la newsletter


L'ARTICLE: REPTES DE FUTUR DEL DISTRICTE 22@

Carla Escolà Costa,

El districte 22@ es gesta amb la finalitat de crear un espai urbà innovador, basat en la idea de “ciutat compacta”, on s’hi havien de concentrar estratègicament centres de coneixement universitari, de recerca, i de tecnologia, alternant-se amb habitatges, zones verdes i equipaments. Calia doncs realitzar l’acte de “crear Arquitectura”, entesa com aquell procés de disseny i creació iniciat a partir d’unes necessitats existents (funcionals, socials, econòmiques i fins i tot simbòliques...).

Han transcorregut vint anys i comprovem que la transformació prevista del sòl industrial es troba una etapa d'adolescència tardana, a les portes de la maduresa. Perquè l'Arquitectura és quelcom més que donar resposta a l'exigència purament funcional inscrita en un programa de construcció. Si pensem holísticament, aconseguirem que les expressions físiques de l'Arquitectura s'acomodin a l'activitat humana a través de la forma i del tractament que donem als espais, i és aquí on l'Arquitectura agafa el més pur del seu significat.

Podem establir aquesta analogia per la mateixa raó que sorgeix la necessitat del saber i entendre l’alfabet abans de formar les paraules i desenvolupar el vocabulari.

És ben cert que pel camí s’han aconseguit algunes fites, com l’homogeneïtzació de les característiques urbanes o la consciència social, renunciant a l’egocentrisme més propi d’etapes anteriors. Però ara és el moment de pensar i fer plans a llarg termini, interessant-nos pels processos socials i reformulant els objectius.

Tenim al davant grans reptes: els nivells de contaminació, la transició ecològica, el canvi climàtic, la transformació digital, les noves formes de treball... i ara, per sobre i per davant de tot, la salut. I la resposta a tot plegat ha de ser reflexionada i impulsada des de la perspectiva de Ciutat Intel·ligent. 

La situació post-pandèmia deixa molts interrogants oberts. Com serà la nova mobilitat? Tornarem a tenir les oficines plenes amb les noves formes (molt més flexibles) de treball? Tornarà el ciutadà a fer confiança al transport públic? 

Però no podem quedar-nos de braços plegats esperant a tenir-ne les respostes, cal treballar de valent per dotar la ciutat de solucions específiques i reals als reptes plantejats.

El districte 22@ és el flagship de la tecnologia i la innovació, i és des d’aquesta posició privilegiada que ha d’assumir el paper capdavanter en la transformació de la mobilitat, que ha de ser sostenible i connectada. 22@ és el millor entorn per impulsar els canvis que suposa passar de la Barcelona tecnològica a la Barcelona intel·ligent, fent realitat l’evolució de l’espai públic i aconseguint una ciutat al servei dels seus habitants.

Per tant no ens ha d'espantar treballar amb l'espai de què disposa el 22@ - incorporant infraestructures que facilitin l'assoliment dels objectius i utilitzant la tecnologia per dotar-lo de la intel·ligència necessària per a la ciutat, construint el teixit virtual que unifiqui els espais -, per tal de generar el moviment necessari per passar d'aquella adolescència tardana en la qual estem ancorats a la maduresa reflexiva que requereix la nova etapa. D'aquesta manera es podrà consolidar el concepte de ciutat compacta per la qual va ser concebut el 22@.

Es fa imprescindible tenir aquesta xarxa virtual que cusi els diferents punts i estigui connectada, i això s'aconsegueix indubtablement a través dels canals que ofereix la mobilitat sostenible, dibuixant les artèries necessàries per al seu creixement i desenvolupament.

La disposició d'artèries i nodes intel·ligents, intercanviadors de mobilitat, és l'estructura que ha de governar i ordenar l'espai públic i l'espai privat d'ús públic. Deixant als vianants el plaer de gaudir de l'ecosistema màgic que constitueix el 22@ i de la cohesió social que es mereix.


Marta Recasens
Dra. en arquitectura
CEO i fundadora vadeCity


Marta Recasens Alsina és Doctora en Arquitectura i professora a la UPC des de fa 15 anys. Com a fundadora i CEO de vadeCity, és l'ànima i líder del projecte.

Un dia mentre donava classe a la universitat, la seva bicicleta va desaparèixer. Aquest va ser el germen de vadeCity i el seu vadeBike ja que, com a resultat del robatori, va començar a dissenyar i patentar la solució segura per aparcar bicicletes i patinets.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies