POSICIONAMENT DEL COIB EN RELACIÓ AMB LA SITUACIÓ DE LES INFERMERES I INFERMERS A CAUSA DE LA PANDÈMIA OCASIONADA PEL COVID-19

per Carla Escolà Costa,

La situació actual constitueix una crisi sanitària d'enorme magnitud pel gran nombre de persones afectades i el risc de col·lapse del sistema de salut. La pandèmia evoluciona de manera contínua i sovint imprevista, la qual cosa està requerint que les diferents administracions competents adoptin tant mesures com protocols de salut dinàmics.

Ens preocupa especialment la manca de material d’equips de protecció individual (EPI) i de professionals. A la ja històrica baixa dotació d’infermeres se suma ara les que estan en quarantena per contagi o per exposició al coronavirus.

La manca d’EPI que pateixen molts centres està fent que les infermeres hagin d’atendre persones amb mitjans que no són adients, cosa que implica un risc per a la seva salut i la de les persones que atenen. Destaca especialment la manca de dotació d’equips de protecció individuals als centres socials i de col·lectius vulnerables com els centres d’atenció geriàtrica i sociosanitària. Cal recordar que els centres tenen l’obligació de seguir els protocols establerts per l’autoritat competent en màteria sanitària, i els seus serveis de prevenció han de garantir la seguretat dels professionals sanitaris i vetllar pel compliment d'aquests protocols.

Pel que fa a la dotació d’infermeres i infermers, a l’Ordre SND/232/2020, de 15 de març, s'adopten les següents mesures especials en matèria de recursos humans i de mitjans, en desenvolupament i aplicació d’allò que es preveu al Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.


Article complet aquí

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte