La gran diversitat de problemàtiques socials actuals demana una urgent transformació dels serveis socials tal com els entenem alhora que ens obliga a introduir en l'equació la tecnologia per millorar el model d'atenció actual. Un clar exemple és l'envelliment de la població, que ens obliga a repensar els models d'atenció social actuals, ja que: per una banda, hi ha una manca de recursos econòmics per disposar d’un model d'acompanyament durant les 24 hores dels 7 dies de la setmana; per l'altra, tampoc hi ha suficients professionals que s’hi dediquin. Per aquesta raó, cal introduir en l'equació la tecnologia.
A hores d'ara, ja no és tan estrany incorporar IoT a les cases de les persones grans que viuen soles per tal de proporcionar una alternativa de suport a distància i, així, garantir que les seves famílies dormin tranquil·les sabent que els seus parents es troben bé i segurs. Tampoc és gaire desconcertant incorporar assistents virtuals com una solució per a la soledat no volguda, o els rellotges intel·ligents per ajudar a conèixer l’estat de salut, i fins i tot, en cas de deteriorament cognitiu, ser un element de suport per trobar la persona en cas de desubicació. Una altra tecnologia que ha donat bons resultats amb persones que viuen un deteriorament cognitiu arran de l'envelliment és la realitat virtual i immersiva. Aquesta ens permet generar uns estímuls cognitius per treballar la memòria. Més enllà d'això, aquesta tecnologia també ens permet treballar amb altres franges de la població, com les persones joves migrades, processos traumàtics o, inclús, l'aprenentatge del llenguatge; mentre que a Suara Cooperativa estem impulsant sessions de Mindfulness amb realitat virtual per a millorar el benestar emocional i físic de les persones treballadores.
Així doncs, la tecnologia ja està en el dia a dia dels serveis socials. Ara bé, per poder fer tot això, és absolutament fonamental treballar des d'una metodologia robusta. Sense aquesta, estem abocades a proves pilots eternes que no responen a necessitats reals.
Això només es pot aconseguir amb el model d'Innovació Social Oberta dels Living Labs com, per exemple, el del Social Digital Lab de Suara Cooperativa. En aquest, cerquem solucions innovadores als reptes socials amb un model de cocreació basat en la quàdruple hèlix, on intercooperen: la ciutadania, l'administració pública, el món acadèmic i l'empresarial. Això ens permet iterar prototips tastas prèviament, cosa que garanteix la seva eficiència.
Ara bé, aquesta iteració dels prototips ha de ser freqüent per desenvolupar una proposta que no només respongui a les necessitats reals actuals, sinó que, amb les diferents tecnologies, afegeixi una capa de prevenció i de predicció gràcies a les dades extretes.
En aquest punt, però, també se'ns obre un altre repte social: com gestionar les dades de manera ètica i segura. La privacitat de les persones ateses ha de ser garantida en tot moment, assegurant que les dades es recullen, s'emmagatzemen i s'utilitzen de manera responsable i transparent. Això implica establir protocols clars i robusts per a la protecció de la informació, així com assegurar que les persones implicades tenen el control i el coneixement sobre com es gestionen les seves dades.
A més, la formació contínua dels professionals dels serveis socials en l'ús de noves tecnologies és crucial per a una implementació efectiva. Cal assegurar que aquests professionals no només estiguin capacitats tècnicament, sinó també sensibilitzats sobre els aspectes ètics i de seguretat associats a l'ús de la tecnologia en l'atenció social.
Per tant, la transformació dels serveis socials a través de la incorporació de la tecnologia no és només necessària sinó inevitable per abordar les problemàtiques socials actuals. Però aquesta transformació s’ha de realitzar amb una metodologia clara i inclusiva, que prioritzi l'ètica, la seguretat i la participació de totes les parts implicades. Només així podrem garantir que els serveis socials evolucionin de manera sostenible i efectiva, responent a les necessitats reals de la població i millorant la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat.
La clau d'aquest canvi és la col·laboració oberta i l'ús de la tecnologia de manera ètica i segura. Amb aquests principis com a guia, podem avançar cap a un futur en què els serveis socials siguin més eficients, accessibles i justos per a tothom.
Autora: Bàrbara Outeiro, Responsable d’Open Innovation a Suara Cooperativa
Powered by Timtul - Copyright 2023
Comentaris