Subscriu-te a la newsletter


L'opinió: És la innovació, ximplet!

Alessia Bascucci,

És la innovació, ximplet!

Perdoneu la provocació adaptant la frase del president Clinton de fa uns anys i que se suposa que el va ajudar a guanyar les eleccions: ‘It’s the economy, stupid’. Volia captar la vostra atenció i escriure sobre per què les empreses i les organitzacions milloren en resultats, l’impacte o el compromís dels seus equips. La conclusió a la qual hem arribat des d’Eurecat i els qui formem l’ecosistema d’R+D+I -darrera ‘i’ majúscula-, és que una de les claus és la innovació. Pensem que l’empresa que no innova està morta. Una altra provocació. Ja ho sé.

Més enllà dels titulars, el fet de treballar de manera diferent, buscar processos i productes millors, amb més valor pels nostres clients, a llarg termini, és a dir, innovar, és al centre de totes les iniciatives humanes exitoses. Això des del 22@ Network Barcelona ho tenim molt clar i, per això, des de sempre, ens hem proposat incentivar la innovació, dins de cada empresa, institució, entre elles, i, en especial, en estreta col·laboració amb el veïnat i l’administració pública.

Innovar ens permet ser diferents, ser percebuts millors per als qui donen valor a allò que fem. Si no, pots inventar o tenir ocurrències, però si un tercer no està disposat a pagar, a donar un valor a allò que has ‘inventat’, no has innovat. Diferenciar és la clau per tenir un marge sostenible en el temps, que faci que les nostres empreses siguin rendibles i puguin reinvertir en més innovació, en més diferenciació. Un element estratègic que reverteix en desenvolupar el talent que alimenta les nostres organitzacions i en atraure també el talent que ens mantindrà on volem ser. Per tant, innovar és fonamental per tenir un creixement amb marge sostenible en el temps.

A més, si ets diferent ho seràs molt probablement a 100 metres i a 1.000 quilòmetres, per tant, diferenciar-te també t’ajudarà a internacionalitzar-te. Si em permeteu una altra simplificació i incorrecció matemàtica: la fórmula de l’èxit pot ser (R+D+I) x (D+I) = èxit, on l’èxit és fruit de fer Recerca + Desenvolupament + Innovació per Diferenciar i Internacionalitzar.

Els darrers anys al concepte bàsic d’innovació hi hem afegit un concepte interessant: l’impacte. Parlem d’impacte en els nostres ‘stakeholders’ més enllà dels nostres clients, en els nostres socis, treballadors, ciutadans que reben els efectes de la nostra activitat... i en el medi ambient! Pensar en com millorem l’impacte d’allò que fem en tots aquests àmbits permetrà que l’empresa tingui un propòsit i sigui percebuda així. I això, sens dubte, ajudarà que tots els ‘stakeholders’ reconeguin i s’alineïn amb els nostres objectius, fent del nostre projecte una empresa que perduri en el temps més enllà de lideratges únics, dels fundadors, per exemple. Així doncs, quan innovem ho hem de fer pensant, evidentment, en la rendibilitat a curt termini, però també a llarg, i en l’impacte en el nostre entorn. Així la fórmula de l’èxit no serà conjuntural, sinó que serà estructural, perdurarà en el temps.

En el 22@Network Barcelona, i des de la Vicepresidència d’Innovació que liderem des d’Eurecat i que tinc l’honor de representar, valorem sempre l’impacte de tot allò que

fem. De fet, la col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, l’impacte en els veïns, l’urbanisme o el treball conjunt entre universitats, centres de recerca, centres tecnològics i empreses són de les prioritats més importants de la nostra associació. Per això, us animem a implicar-vos i a treballar amb nosaltres per seguir millorant les nostres empreses, el nostre barri, la nostra ciutat, el nostre país.


Miquel Rey

Director General de Negoci d’Eurecat

Vicepresident d’Innovació del 22@Network Barcelona

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies