Subscriu-te a la newsletter


L'opinió: I si el temps que ens estalvia la IA l'emprem a ser més creatius?

Marina Perelló,

Ana Basté López, AVsynthesis

De veu a text, de text a imatge, d'imatge a vídeo, i així, amb totes les combinacions que se'ns ocorrin. M'agrada mirar a la IA com mirava l’enciclopèdia de casa dels meus pares en els 90, amb curiositat. A veure què diu?, a veure com crea aquesta imatge? Però sempre amb una mirada analítica i de descobriment.

Fins ara, he provat totes les que se m'han posat per davant. Confesso que amb algunes he aprofundit i al·lucinat amb els resultats. De tota manera, sempre tinc la sensació que mai crearà exactament el que tinc al cap. Al cap i a la fi, la imaginació humana és infinita, sí tens temps per a dedicar-li.

I en qüestions de temps sí que haig d'admetre que la IA ha arribat a les nostres vides per a quedar-se. A AVsynthesis, l'agència de continguts de vídeo que dirigeixo, no hem dubtat a incorporar eines de IA per a resoldre certs processos tediosos i repetitius de la producció audiovisual. Processos als quals abans dedicaves 2 o 3 hores, i avui hi ha un model d'intel·ligència artificial entrenat per a fer aquesta feina en minuts.

I amb l'estalvi de temps dins d'una organització arriben nous reptes, perquè, d'una banda, podem optimitzar els preus, però per l'altre, també podem augmentar la qualitat final de la peça audiovisual, ja que tenim més recursos i disposem de noves eines. Eines, que tant en l'àmbit tècnic com creatiu, anys enrere havíem imaginat, però encara sonaven a ciència-ficció.

Avui, llegeixo en aquest article de Google: Les barreres a la creació de contingut de gran qualitat tècnica han desaparegut gràcies a una tecnologia de major qualitat i a les noves eines d'intel·ligència artificial. Segons un nou estudi de Google i MTM (en el qual es va enquestar a 12.000 espectadors de vídeo d'Europa, Orient Mitjà i Àfrica), la claredat visual, el bon so, el treball de càmera i l'edició són indicadors de bona qualitat.

No obstant això, l'excel·lència tècnica és només un element més. Mesurar la qualitat del contingut a través de la connexió emocional, personal i de rellevància dels espectadors és una mica més subjectiu. Quatre de cada cinc usuaris afirmen que consideren que un contingut d'alta qualitat és aquell que els fa sentir que han invertit bé el seu temps en veure'l.

Ah!, qué important és el temps! I sí emprem aquest temps que la IA ens estalvia, per a ser més creatius?, tenir idees més innovadores?, arriscar més o emprar més temps en altres fases del procés de creació com són les fases de guió i de ideació de l'estil visual? Al cap i a la fi, un gir de guió inesperat fa que l'espectador se senti viu.

Automatitzem processos tediosos amb IA i aprofitem el temps que ens estalvia per a dotar d'ànima als nostres continguts. Perquè, sí hi ha alguna cosa que ens diferencia a les persones de la intel·ligència artificial és la nostra profunditat i autenticitat emocional, els sentiments d'empatia i la intuïció emocional.

I continuo llegint l'article de Google i em topo amb aquest paràgraf: Els professionals del màrqueting que pretenguin arribar als consumidors haurien de buscar contingut que cali en els espectadors a un nivell personal i evoqui emocions intenses. Fins i tot poden tractar d'incloure aquests mateixos factors tècnics i emocionals en els seus anuncis de vídeo per a augmentar el engagement.

I llavors sento que no vaig tan desencaminada. Perquè, sí el temps que ens estalvia la IA l'emprem a posar en marxa aquesta intuïció emocional tan humana i ser més creatius, aconseguirem continguts audiovisuals més empàtics i personalitzats. Podrem utilitzar simultàniament diferents formats i estils creatius adaptats a cada tipus de comunicació empresarial. Alguns amb més qualitat tècnica i visual, uns altres amb guions i formats més innovadors. 

Em fa feliç pensar que anar de bracet de la IA ens permetrà ser més creatius.

Ana Basté López.

Especialista en llenguatge audiovisual corporatiu.

AVsynthesis S.L.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies