Subscriu-te a la newsletter


L'ENTREVISTA: LAURA MORALES i MERITXELL VILANOVA, FUNDACIÓ JOIA

Irene Codina Altarriba,

Quin seria l’Elevator Pitch  de la teva empresa?

Fundació Joia és una organització present a Barcelona que des de fa quasi 40 anys que ofereix Serveis en Salut Mental i Benestar Emocional. Fomentem la inclusió social i laboral a persones amb malestar de salut mental a través de serveis adaptats a les necessitats, així com la prevenció, sempre generant teixit associatiu per aportar el màxim benefici a les persones i la comunitat.

La nostra seu central HQ s’ubica al 22@ i en aquesta àrea estem treballant especialment per a fomentar la inclusió i la prevenció en Salut Mental, com és en l’Eix Pere IV i altres barris del districte de Sant Martí.

Apunts és la nostra empresa d’economia social amb 30 anys d’experiència en afavorir la inclusió al món laboral de persones amb discapacitat en Salut Mental.

A Apunts oferim serveis en arts gràfiques, com ara Disseny, Impressió en diversos formats, serveis de post-impressió i manipulat, gestió d’e-commerce i també missatgeria sostenible amb el nostre personal “andarín”, que fa repartiment a peu en 3 codis postals de Barcelona. A més comptem amb una línia de producte propi que creem amb mirada inclusiva i sostenible liderat per un equip creatiu multidisciplinar.


Quin és el factor clau d’èxit  a la teva empresa?

Un factor clau és el nostre nivell de corresponsabilitat que tenim amb la societat i la seva Salut Mental i Benestar Emocional des de la prevenció. Estem en constant observació, analitzant les necessitats, els canvis socials, per a poder millor i actualitzar els nostres serveis i coneixements amb innovació i cap a l'excel·lència.

És molt important escoltar a la societat, a la comunitat i detectar amb rigorositat les seves necessitats, especialment en el nostre camp com a expertes en Salut Mental.


En quin projecte  esteu treballant actualment?

Fundació Joia per una banda continua amb la seva missió en matèria de coneixement en Salut Mental, innovant per a fer-la més accessible a la població, a les empreses i a tots els col·lectius que ho requereixin. Hi ha una part molt important que forma part del nostre objectiu i és poder treballar de forma transversal amb la societat quan a prevenció, especialment en joves, on les quotes estan incrementant considerablement als últims anys, segons dades de la Fundació Joia així com de l’OMS (World Health Organization).

Per exemple, entre altres línies d’actuació i projectes, Fundació Joia liderarà els propers anys al nostre districte del 22@ el Programa Ocell de Foc Sant Martí. Un Programa per a fomentar el Benestar Emocional dels joves, juntament amb nou entitats del districte de Sant Martí de Barcelona i poder arribar a més joves entre 16 i 30 anys que vulguin explorar i millorar la seva salut mental, generar sinergies, trobades i espais on poder expressar-se mentre dibuixen el seu futur professional. Un programa amb el suport de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a Apunts, estem treballant per millorar les competències del personal amb discapacitat que forma part de la nostra plantilla, donat que la missió principal d’Apunts com a CET (Centre Especial de Treball) és afavorir la inserció laboral del nostre personal a l’empresa ordinària. Actualment estem desenvolupant un Pla de Polivalència perquè el nostre equip pugui adquirir habilitats en altres línies de negoci a part d’aquella on treballen habitualment, de manera que puguin sentir-se còmodes duent a terme altres tasques.

A més, seguim treballant en crear nous productes que incorporin els nostres valors d’inclusió i respecte pel medi ambient, com a carta de presentació tant a particulars com a empreses, i així poder seguir estenent i difonent la nostra missió en Salut Mental.

 

Què estàs  aprenent ara?

Des de l’equip d’experts de Fundació Joia estem detectant un augment considerable de malestar psicològic i problemes de Salut Mental a la societat, especialment en joves. És per això que ara més que mai, estem desplegant tots els mecanismes per a poder fer arribar el nostre coneixement, projectes i serveis tant a les persones usuàries, com a les empreses per a facilitar eines quan a una Bona Gestió de les Emocions així com la importància de la Prevenció en Salut Mental.

En quant a Apunts, seguint la línea mencionada en l’increment de l'impacte de la Salut Mental en aquests últims anys, el poder fer créixer els serveis amb una economia sostenible i social des de la investigació en nous materials, més creatius i innovadors, i que continuï tenint un impacte positiu com a nous llocs de treball per a persones amb discapacitat en Salut Mental, es una fita molt important que hem d’aconseguir amb el recolzament de les empreses i organitzacions del nostre entorn i comunitat.

 

Per què vas decidir unir-te al 22@NETWORK BCN?

Des de Fundació Joia i Apunts creiem que és molt important generar connexions amb les empreses i organitzacions associades i així poder seguir activant sinergies i recolzant a la comunitat.

Que el nostre expertise en Salut Mental també pugui arribar a totes les organitzacions que formen part del clúster, i que la missió de Fundació Joia i Apunts tingui un impacte positiu en la Salut Mental de la nostra comunitat del 22@NETWORLK BCN. Podeu comptar amb nosaltres per a una bona Gestió Emocional i una Salut Mental més forta i futura, acompanyada d’una economia social i sostenible amb Apunts.


De quina manera  creus que formar part de l’associació 22@Network BCN ajuda a la teva empresa?

Ens dóna la possibilitat d’arribar a tot el districte i donar a conèixer la nostra tasca. Podrem ser connectors de projectes i fer arribar més lluny la importancia de cuidar la Salut Mental de la comunitat, de les persones i les organitzacions que en formen part.


Què és el que tu  aportes a l’ecosistema 22@?

Amb aquesta aposta d'ubicació estratègica volem contribuir a frenar la deslocalització industrial de Barcelona a través del foment de l’economia social, l’impacte mediambiental positiu, i la diversitat social, focalitzant la dinamització de l’activitat a l’Eix Besòs i el 22@ de Barcelona.

També contribuir de forma positiva en aquesta comunitat i en el foment de la importància de la Salut Mental així com generar llocs de treball accessibles per al col·lectiu de salut mental.


Què és el que  t’atrau d’aquest ecosistema? 

És un ecosistema que creix molt ràpid però a la vegada intenta ser curós, on té present la importància de construir amb bases en sostenibilitat, en el benestar de la població i la seva salut (mental); amb una mirada transversal, diversa i inclusiva. Una filosofia molt pròpia de Fundació Joia i Apunts.

 

A qui coneixes tu  que creus que tota la comunitat 22@ hauria de conèixer?

A Barcelona Music Lab. És una organització que es postula com a laboratori de música i tecnologia i en el que organitzacions poden adherir-se, posant el focus en l’impacte de la música en la comunitat. Un projecte molt interessant a tenir en compte per l’impacte positiu que pot tenir en Salut Mental, sobretot en joves.

 

Com definiries la  innovació en el districte 22@?

La innovació de fet, és l’ADN del districte 22@; és la base sobre la que creix un projecte de comunitat.

 

Com definiries la  sostenibilitat en el districte 22@? 

És una sostenibilitat innovadora i intel·ligent; que avança ràpidament i sempre tenint present l’impacte social i la identitat del districte.

 

Com veus la teva  empresa d’aquí 5 anys?

Fundació Joia i Apunts està immersa en un pla estratègic que acompanyarà durant els pròxims anys els canvis socials i la transformació que està experimentant la societat i la seva salut mental, en especial als joves.

Tal i com recull la OMS (World Health Organization) i el seu pla Universal Salut Mental:

“The world is accepting the concept  of universal health coverage (...) Nobody should be denied access to mental  health care because she or he is poor or lives in a remote place” Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General of the World  Health Organization.

Continuarem treballant per a empoderar a la comunitat de Barcelona, a les persones i famílies, i en especial als joves, garantint l’acompanyament per als seus drets fonamentals en Salut Mental i el seu benestar emocional, acompanyada de la prevenció i amb el coneixement del que disposem. Aquest és el nostre camí pels pròxims anys.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies