Subscriu-te a la newsletter


LA RED 5G CONECTA UN ROBOT QUE AYUDA A PREVENIR EL COVID-19 by Altran

Carla Escolà Costa,


El robot, connectat amb 5G de Vodafone, és capaç de circular per entorns on es troben vianants i analitzar si compleixen amb la normativa de seguretat per a la prevenció del Covid com detectar si els vianants porten màscares correctament col·locades o prendre la temperatura corporal.

El projecte s'ha desenvolupat de manera conjunta entre Vodafone, que aporta tota la infraestructura de connectivitat 5G, Intel, que ha col·laborat amb els seus processadors Xeon SP i Core, i la seva eina OpenVINO, Fivecomm (start up nascuda en el si de la Universitat Politècnica de València), que ha proporcionat la seva solució de conducció remota sobre un robot mòbil al qual ha integrat en la xarxa 5G de Vodafone, i Altran, líder mundial en serveis d'enginyeria i I+D; i part del Grup Capgemini, que ha aportat la part del reconeixement facial i mesurament de temperatura.

Vodafone, Intel, Fivecomm i Altran han desenvolupat el projecte ‘Robot Covid 5G’. El projecte està basat en un vehicle (‘Robot Sentinella’) autònom acte-guiat que integra uns sensors d'imatges i temperatura que permeten realitzar accions de control molt útils en l'escenari actual de pandèmia. L'objectiu del projecte és demostrar com gràcies a l'ús de la tecnologia 5G es pot dotar d'intel·ligència a un robot autònom equipat amb una cambra termogràfica.


5G clau en el processament de dades

El ‘Robot Sentinella’ porta incorporat un sensor d'imatges que permet mitjançant reconeixement facial identificar persones que no porten màscara, així com una cambra tèrmica que detecta a aquelles persones amb temperatura corporal més alta de l'habitual. Gràcies a la tecnologia 5G de Vodafone, aquestes dades són enviades a una intel·ligència de control centralitzada, localitzada en la xarxa de l'operadora mitjançant tecnologia Edge Computing el que facilita una resposta immediata en mil·lisegons.

Les dades són processades per a poder generar alarmes que poden ser tractades en un punt de control remot. L'operador remot pot llavors gestionar aquestes alarmes mitjançant una sèrie d'accions, que funcionen sobre la xarxa 5G per a -per exemple- conversar amb la persona identificada en temps real a través d'un dispositiu allotjat en el Robot. L'escenari de baixa latència i alt rendiment de la tecnologia 5G de Vodafone permet també una conducció remota del robot des del punt de control per a acostar-lo a aquelles persones amb les quals es vulgui interactuar de forma més pròxima.

Aquest projecte s'ha desenvolupat com una mostra més de la capacitat de generació de noves línies de negoci que brinda la tecnologia 5G. En aquest cas, el projecte s'ha creat de manera conjunta per diferents empreses o entitats, cadascuna d'elles aportant el seu know-how en el seu camp expert: Vodafone, que ha aportat tota la infraestructura de connectivitat 5G, Fivecomm (start up nascuda en el si de la Universitat Politècnica de València), que ha proporcionat la seva solució de conducció remota sobre un robot mòbil al qual ha integrat en la xarxa 5G de Vodafone, Altran, que ha integrat la part del reconeixement facial i mesurament de temperatura, així com Intel, en l'eina de la qual OpenVINO estan basats els algorismes específics de visió artificial i en els processadors de la qual Intel Xeon SP s'executen els algoritmospara analitzar la presència de màscares i la temperatura dels vianants en temps real. Microsoft ha col·laborat en la infraestructura de processament en el núvol amb la seva solució Azure Stack Edge.


Un projecte sobre xarxa 5G Estand Alone

L'entorn en el qual s'ha desenvolupat aquest pilot és un entorn 100% 5G amb arquitectura Core ‘Estand Alone’ (5G SA), és a dir, una xarxa Core 5G totalment independent per a aprofitar al màxim les capacitats de latència i velocitat que permet 5G.

A més, aquest projecte fa ús de Edge Computing, la qual cosa permet reduir considerablement la latència en les comunicacions. Això resulta clau en aquesta mena de servei, ja que el processament de la informació es realitza en un element de la xarxa molt pròxim al lloc de prestació del servei.

“Es tracta, sens dubte, d'un escenari real on usar la xarxa 5G de Vodafone és diferencial i permet ofereix els requeriments de latència i velocitat necessaris. Durant els pròxims mesos continuarem desenvolupant nous casos d'ús per a continuar demostrant els beneficis que aporta la tecnologia 5G en l'àmbit social i econòmic”, ha destacat Daniel Jiménez, director general de Vodafone Business.

“L'element fonamental perquè aquest robot funcioni és la xarxa 5G. La baixa latència que possibilita el 5G fa possible que pilots com aquest funcioni amb totes les garanties, fent el traspàs d'imatges des del Robot fins al punt de control en temps real. Addicionalment, la tecnologia Edge Computing permet una transmissió molt més ràpida de les imatges, la qual cosa resulta clau en projectes com aquest”, afirma Ismael Asenjo, director de Xarxa i Tecnologia en Vodafone España.

“La col·laboració amb els nostres partners en 5G, Edge i Intel·ligència Artificial habilita casos d'ús innovadors com aquest Robot, amb un clar benefici social i econòmic. Els processadors Intel Xeon SP estan optimitzats per a executar aquestes noves aplicacions des del Edge a la Cloud, i la nostra eina OpenVINO faciliten el seu desenvolupament, accelerant la seva arribada al mercat”, afirma Norberto Mateos Carrascal Director General d'Intel Ibèria.

“De manera conjunta, 5G i Edge Computing aconseguiran que Internet de les Coses faci el següent pas. Així, la baixa latència i gran amplada de banda de 5G permeten augmentar la versatilitat de les màquines per a afrontar en temps real tasques cada vegada més complexes. Però també redueix el seu cost i consum energètic en quedar alliberades de les funcions més exigents en capacitat de processament, que passen a ser realitzades per servidors especialitzats instal·lats en la vora. El robot sentinella és un gran exemple d'aquest nou paradigma en demostrar com és possible dotar a un robot de capacitats no presents en el seu disseny inicial amb un cost extremadament reduït”, Daniel Iglesias, COO Altran España.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies