Subscriu-te a la newsletter


ENTREVISTA A TONI ROIG (DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ JAUME BATLLE BIGAS)

Carla Escolà Costa,

1. Quin  seria l’Elevator Pitch de la Fundació Jaume Batlle Bigas?

La Fundació Jaume Batlle Bigas es va constituir l’any 2003 com entitat social sense ànim de lucre dedicada a la tutela de persones  ancianes que tenen modificada la seva capacitat d’obrar per decisió judicial després del corresponent procés instat per una persona física relacionada amb el possible tutelat o pels serveis socials municipals al que correspongui el seu lloc de residència, sigui el seu domicili o un centre geriàtric. I aquesta funció tutelar es desenvolupa en tres àmbits: el social, l’econòmic-patrimonial i el jurídic.

L’àmbit social abasta els aspectes bàsics de la seva qualitat de vida: les condicions del lloc de residència, l’alimentació, la higiene i tot el relacionat amb la seva salut (visites mèdiques, medicació, ingressos hospitalaris, etc.). També és fonamental l’aspecte relacional com són les visites periòdiques establertes per la normativa que regula aquest servei a més de passejos, àpats, sortides o excursions, etc.

L’àmbit econòmico-patrimonial inclou l’administració i control de l’economia de cada tutelat i això significa que s’han de portar tantes comptabilitats com tuteles s’estiguin exercint que, en aquests moments, són 110. I de comptabilitats n’hi ha des de les més senzilles (per exemple: cobrar la pensió i pagar la residència) fins les més complexes perquè disposen de patrimoni mobiliari i immobiliari del que s’ha d’obtenir el màxim rendiment sense cap possibilitat de risc. També correspon a aquest àmbit presentar al jutjat corresponent una rendició anual de cada compte justificada documentalment fins l’últim cèntim.

L’àmbit jurídic inclou tots els afers regularment relacionats amb la judicatura així com la representació de qualsevol persona tutelada que pugui estar involucrada en algun procés normalment iniciat abans de començar a exercir la seva tutela.

I si em permeteu una mica d’humor, diré que si aquest “Elevator Pitch” us ha resultat un xic llarg és perquè he pujat fins la planta 34 amb un ascensor força lent.


2. Quin és el factor clau de l’èxit de la  Fundació?

Com que no és una empresa mercantil és evident que no podem parlar d’èxits en els resultats econòmics o en l’ampliació de mercats o en la creació de nous productes. Però potser podríem considerar un èxit haver exercit, d’ençà de l’inici de la Fundació, gairebé 350 càrrecs tutelars a plena satisfacció dels beneficiaris i de tots els organismes que hi tenen relació: serveis socials, centres geriàtrics i, sobretot, l’Administració. I crec que també podem considerar un èxit la millora constant de la qualitat  en l’exercici de la nostra funció tutelar gràcies a la categoria humana d’un personal que desenvolupa una tasca professional, gairebé impossible de realitzar sense un altíssim component vocacional, que l’empeny a una formació continuada en els seus camps respectius.


3. En quin projecte estàs treballant  actualment?

Com que l’objectiu fundacional de la nostra entitat ha estat i és, per ara, només l’exercici de la tutela de persones amb la capacitat d’obrar modificada l’únic projecte en el que podem estar – i estem! – treballant és el de millorar dia a dia la qualitat del servei que prestem i l’increment constant del nombre de tuteles. I a això dedico la meva activitat com a president de la Fundació amb la col·laboració dels altres membres del Patronat i amb la dels professionals que hi treballen.


4. Què estàs aprenent ara?

Més que aprendre-ho ara, ho he après al llarg dels 16 anys de vida de la Fundació. I és que la incapacitació legal de persones grans té un abast que va molt més enllà de les qüestions estrictament jurídiques perquè pot evitar desgràcies en persones que, en principi, no hi tenen cap relació familiar. Per exemple: quan una persona anciana que viu sola en un pis d’una escala de veïns i a la que sempre s’ha vist activa, educada i ben vestida, comença a tenir actituds estranyes (està dies sense sortir de casa, quan ho fa va mal vestida, no reconeix als veïns...) s’ha de pensar en la possibilitat que un dia es deixi el gas obert i hi hagi una explosió, o posi l’estufa al costat de les cortines i es produeixi un incendi. Per això és aconsellable posar-ho immediatament en coneixement dels serveis socials a fi que iniciï un procés d’incapacitació i se li nomeni un tutor que, a part de preocupar-se pel seu estat personal, vetllarà perquè això no pugui passar.


5. A qui coneixes tu que creus que tota la  comunitat 22@ hauria de conèixer?

Jo crec que, en el nostre cas, més que conèixer una persona concreta el que em permeto d’aconsellar és que tothom conegui en profunditat el funcionament del món de la tutela, un món encara massa desconegut i que, per raons d’espai, he descrit de forma molt suscinta en la meva resposta a la pregunta anterior. No cal dir que la nostra Fundació està a disposició de tothom que hi pugui estar interessat.


6. Com veus la Fundació Jaume Batlle Bigas  d’aquí 5 anys?

Espero que, com fins avui, seguirà exercint, amb la màxima professionalitat i dedicació vocacional, tots els càrrecs tutelars que l’Administració li proposi. I que potser ja siguin 150.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies