L'1 de març de 2024 va entrar en vigor el nou Decret 209/2023 que regula el Codi d'accessibilitat de Catalunya i introdueix una sèrie de canvis significatius en diverses àrees administratives i socials, amb l'objectiu de modernitzar i millorar l'eficiència dels serveis públics a la regió.
El decret detalla mesures en matèria d'accessibilitat aplicables a l'edificació, el transport, l'urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació. I, a més, té en compte l'accessibilitat comunicativa i cognitiva dels productes i serveis o activitats culturals, esportives i d'oci.
Pel que fa a això, estableix una sèrie de mesures crucials per garantir la inclusió digital i assegurar que les pàgines web i altres serveis digitals siguin accessibles a totes les persones. Les organitzacions han de complir les Pautes d’Accessibilitat per al Contingut Web (WCAG) 2.1, un conjunt d’estàndards tècnics reconeguts a nivell mundial que asseguren que els continguts digitals siguin perceptibles, operables, comprensibles i robustos.
Aquest Decret és de compliment obligat per a l'Administració pública i totes les empreses privades que ofereixen serveis públics com ara bancs, subministrament elèctric, d'aigua i gas, entre d'altres.
Programes d'ocupabilitat en accessibilitat digital
Al gener de 2024, la Fundació GoodJob va llançar el programa pilot d'ocupabilitat IMPACT#aliada en accessibilitat digital, destinat a persones amb discapacitat i amb l'objectiu de capacitar-los en aquesta matèria, donant-los els coneixements i les eines necessàries per poder desenvolupar una posició júnior de tècnic/a d'accessibilitat. Entre els temes que treballen al llarg del programa hi ha: el disseny d'experiència d'usuari (UX), proves d'usabilitat, etc. Aquest programa és un pas significatiu cap a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat i en reforça el paper actiu en la creació d'un entorn digital més accessible.
El proper mes d'octubre començarà la segona edició del programa IMPACT#aliada, amb l'objectiu d'incorporar més talent amb discapacitat a les empreses ordinàries que hagin d'adaptar els seus productes i serveis al nou Codi. D'aquesta manera, les empreses compleixen la seva obligació de compliment de la Llei General de Discapacitat, a més de comptar amb un talent divers a les seves plantilles.
Powered by Timtul - Copyright 2023
Comentaris