Subscriu-te a la newsletter


EL 22@NETWORK BCN DEBAT SOBRE LA IMPLEMENTACIÓ DELS ODS I LES ESTRATÈGIES DE RSC PER A L’EQUILIBRI ECONÒMIC, SOCIAL I AMBIENTAL AL DISTRICTE 22@

Irene Codina Altarriba,

La discussió ha tingut lloc en el marc de  la celebració de la 165ª edició del 22@Breakfast, l’últim esdeveniment que  celebra l'associació en aquest primer trimestre de 2022


Barcelona, 14 de juliol de 2022 – La creixent incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i d’estratègies de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) en els models de negoci actuals no constitueix una simple tendència, sinó que esdevé, avui en dia, un element clau per a la consecució de l’equilibri necessari entre l’activitat econòmica i l’entorn en què es desenvolupa.

Donada la importància d’abordar aquestes qüestions, aquesta 165ª edició del 22@Breakfast ha estat una oportunitat excel·lent per a poder reflexionar i compartir amb les empreses del districte idees i exemples sobre la manera en què dur a terme campanyes i accions d'impacte social real en el marc del 22@.

Aquest 22@Breakfast, que s’ha celebrat a l’InnoHub Events Valkiria, ha estat l’últim esdeveniment que l’associació celebra abans de les vacances d’estiu. En aquest sentit, el Sr. Enric Urreta, president del 22@Network BCN ha volgut celebrar la tornada a la presencialitat durant aquest primer semestre del 2022, un fet que, com ha indicat “ha estat essencial per a poder acomplir la tasca que caracteritza a l’associació, el networking, així com a dur a terme els esdeveniments que permeten forjar vincles, cada dia més estrets, entre els actors socials i econòmics que componen el districte 22@ i les administracions”.

Amb motiu d’aquest 22@Breakfast, el Sr. Enric Urreta ha volgut destacar la rellevància del debat que s’ha posat sobre la taula. Tal com ha assenyalat el Sr. Urreta, radica en el fet que, al 22@, conviuen actors econòmics i socials diversos que componen l’ecosistema del districte, que el caracteritzen i aporten el valor afegit necessari per a situar-lo entre els districtes innovadors líders a escala global. A més a més, el president del 22@Network BCN ha afegit que, alhora, aquests actors es troben en constant interacció, motiu pel qual ha assenyalat la necessitat que l’activitat de les empreses que operen al districte es tradueixi en un impacte positiu per al 22@, que li permeti continuar avançant per a potenciar les seves capacitats com a districte innovador.

Per a la discussió, s'ha comptat primerament amb la ponència d'en Miquel Guiri, Cofundador de TheLoveComes i Uchange, qui ha parlat sobre l'excel·lent guia que representen els ODS per definir una estratègia de sostenibilitat vinculada al model de negoci. Tal com ha afirmat en Miquel, la importància d'incorporar els ODS en l’àmbit empresarial radica de la identificació prèvia de problemàtiques i riscos en l'entorn, que mitjançant la implementació dels ODS, ens ha de permetre abordar-los i mitigar-los. Tenint en compte la manca de claredat per a procedimentar la implementació d'estàndards sostenibles, en Miquel ha ofert als assistents una guia d'implementació pràctica. En conseqüència, s'ha tractat també la manera en què cal prioritzar la incorporació dels ODS per afavorir les propostes de valor corporatiu i generar, al mateix temps, un impacte positiu en l'entorn i un retorn econòmic. Aquesta aposta, però, parteix d’una visió de la sostenibilitat interseccional, la qual interrelaciona les esferes social i mediambiental per a la prosperitat econòmica, però també global.

Els àmbits d’afectació dels estàndards de sostenibilitat en l'empresa tradicional són molts i diversos, entre ells, la sostenibilitat financera, la governança, l'activisme o l'atracció de talent. És per això, que el 90% dels directius corporatius considera que l'adaptació del seu model de negoci suposarà un canvi substancial del seu core business del 38% de les seves activitats. Aquesta dada, segons en Miquel és molt rellevant alhora que alarmant, donat que la incorporació d'estratègies d'ODS ha d'implementar-se integralment, començant sobretot pel nucli del negoci.

Per acabar, en Miquel ha volgut puntualitzar de què parlem quan parlem d'ODS d'atac i d'ODS de defensa i de quina manera es vinculen i s'han de treballar d'acord amb l'aposta de valor corporativa. Per exemplificar la seva exposició, en Miquel ha fet servir casos reals i pròxims d’èxit, com les campanyes d'activisme de màrqueting de Nike, Estrella Damm o Font Vella o altres que s'inicien al mercat, com Fairphone.

En aquest 22@Breakfast s'ha comptat també amb la ponència de T-Systems Iberia, empresa líder en el sector dels serveis TIC i seleccionada com a empresa innovadora del mes del districte 22@. En representació a T-Systems han participat en Ferran Serrano, Director de Marketing de T-Systems, i l'Anna Escamilla, Product Manager de Syrah, qui han explicat en què consisteix el model estratègic de T-Systems Iberia amb relació a la sostenibilitat i a la RSC, així com les eines que l'empresa ha desenvolupat i que està fent servir per a la implementació i mesurament del seu nivell d'alineament amb els ODS.

En Ferran ha volgut destacar, en primera instància, les incerteses i dificultats que suposa per l'empresa la incorporació d'estratègies de sostenibilitat i la manera en què mesurar numèricament aquestes estratègies, motiu pel qual considera essencial definir un model d'implementació realista per avançar progressivament cap a la consecució d'una estratègia integral d'èxit. Per a donar a conèixer l'estratègia sobre la qual treballa T-Systems, l'Anna Escamilla ha detallat el producte Syrah. D’aquesta manera, ha destacat la importància d'identificar prèviament les principals problemàtiques de T-Systems per a poder centrar l'estratègia en un nombre concret d'ODS a abordar, perquè tal com ha indicat en Miquel prèviament, és impossible abordar els 17 ODS simultàniament. L'Anna ha destacat, sobretot, la importància de la identificació de les fonts de dades adients per la formació d'indicadors que aportin fiabilitat, que permetin la traçabilitat i la comparació amb les dades del sector. El producte Syrah ha estat un exemple excel·lent perquè els assistents poguessin conèixer de primera mà la complexitat en la implementació de les estratègies de sostenibilitat, les quals persegueixen estàndards cada cop més alts.

Per concloure l'acte, la Natàlia Valenzuela, Presidenta de la Comissió d'ODS del 22@Network BCN, ha fet una valoració del treball de la comissió, que afronta molts reptes presents i futurs. Per aquest motiu, la gran novetat que ha donat a conèixer la Natàlia de cara al setembre, ha estat la integració d'estratègies d'ODS en cadascuna de les comissions de treball de l'associació dins d’un pla d'acció conjunt. D’aquesta manera, els ODS esdevindran una eina transversal per a totes les comissions del 22@Network BCN, amb la finalitat de garantir un impacte social i mediambiental positiu en el districte.

Aquesta edició del 22@Breakfast, que ha resultat molt enriquidora per als assistents, dona continuïtat a la voluntat de l'associació perquè aquest esdeveniment perduri com un esdeveniment clau per a la divulgació d'idees, coneixement i experiències relatives a les necessitats econòmiques, socials i mediambientals del districte de la innovació 22@ per al manteniment d'un ecosistema amable amb tots els actors i pròsper.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies