Subscriu-te a la newsletter


EL 22@ I LA RESPOSTA A LA CRISI ECONÒMICA by Enric Urreta, President del 22@Network BCN

Carla Escolà Costa,


22@

Fa més de vint anys Barcelona, amb visió de futur, va apostar per transformar el seu barri industrial, el Poblenou, en un espai d’activitat econòmica pensat i planificat per fer compatible la quarta revolució industrial amb l’entorn urbà i els valors de la ciutat mediterrània. I, malgrat les crisis viscudes, avui igual que fa vint anys Ajuntament i sector privat ens hem de posar d’acord per consolidar i seguir assegurant la competitivitat del que avui és el referent mundial dels innovation districts, el 22@, liderat per l’associació empresarial 22@Network BCN.

El 2008 vam patir una crisi econòmica que va afectar tot el sistema productiu i tot el nostre sistema de protecció social. Aquella crisi ens va demostrar que no podíem dependre de monocultius sectorials de baix valor afegit i que calia impulsar una profunda reforma estratègica de les bases de la nostra economia impulsant l’economia verda i circular, apostant per la tecnologia i la innovació i, sobretot, preparant el nostre sistema educatiu per fer front a les noves professions que demandarà la nova economia. Des del sector privat així ho vam fer i vam empènyer i seguirem empenyent en aquesta direcció, però la crisi actual ens mostra que els poders públics no van fer una aposta decidida pel canvi de model productiu i per adaptar-nos com a societat a la nova economia del segle XXI.

Aquest 2020 hem pogut constatar la importància de l’ecosistema innovador com a resposta a la crisi sanitària, social i productiva. Des del 22@ no hem estat aturats, potser sí confinats, però mai aturats. Prova d’això són les iniciatives posades en marxa per les nostres empreses en els camps de la medicina, com el respirador realitzat amb una impressora 3D liderat per Leitat. Aquest respirador va rebre l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments per començar l’estudi clínic amb pacients i avui ja està sent utilitzat a un preu molt inferior al dels aparells que es feien servir a les unitats de cures intensives dels nostres hospitals.

Resposta immediata

Altres casos són Bosch i el seu sistema de recompte de persones per a les platges o Beabloo, amb la seva solució Interaction Care per controlar les distàncies en centres comercials. També Altran i la seva aposta per ajudar, mitjançant la seva fundació, els col·lectius més afectats pel covid-19; la compra de 150 tones de material sanitari per part de Telefónica; la posada en marxa per part de T-Systems i Mercabarna d’una apli, en menys de 24 hores, per distribuir productes frescos als col·lectius vulnerables...

Són innombrables les iniciatives que han dut a terme durant aquests mesos d’incertesa els nostres associats, que han vinculat investigació, talent, emprenedoria i solidaritat per fer front a l’emergència social i sanitària. Més de 10.000 tablets i ordinadors donats al nostre sistema sanitari i educatiu en són un exemple, com ho és la iniciativa de reduir la bretxa digital i connectar els socis de l’associació amb entitats del tercer sector.

El repte que ve

L’escenari de recuperació econòmica global exigirà seguir impulsant l’anomenada quarta revolució industrial. Barcelona ha de continuar sent, des d’ara mateix, un referent en la generació dels nous processos tecnològics que han de servir per reactivar l’economia europea. Aquells territoris que millor incorporin l’ecosistema digital en tots els seus àmbits -productius, administratius, de cura i atenció a les persones o formatius- impulsaran la seva capacitat productiva i mantindran la cohesió social.

L’Associació 22@Network BCN tindrà en els propers anys el desafiament de participar en el repte d’assegurar la recuperació econòmica de la ciutat i rellançar el districte innovador sobre tres eixos. En primer lloc, la millora de la relació público-privada. Des del sector privat i les administracions públiques hem d’aportar creativitat i imaginació, impuls i esforç conjunt per seguir liderant la innovació urbana social i econòmica en l’àmbit global. No s’hi val a adormir-se; la ciutat i la seva gent necessiten que aquesta aliança sigui més forta.

En segon lloc, caldrà trencar fronteres físiques i mentals: el 22@ és molt més que Barcelona. Hem d’irradiar talent, dinamisme, innovació, adaptabilitat i solucions al conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona, i arribar també a la resta de Catalunya. I, per últim, hem d’apostar per la internacionalització, element que ens ha de permetre consolidar aliances amb altres districtes tecnològics.

El món i la ciutat de Barcelona han canviat, però, com sempre, les empreses, professionals, famílies, veïns, emprenedors i investigadors que cada dia fan del 22@ el que és seran al costat de la ciutat i de la societat per reconstruir el teixit productiu i posar el nostre gra de sorra per a una Barcelona que, malgrat l’epidèmia del covid-19, ha de seguir sent el millor lloc per viure, gaudir i treballar del món.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies