CATALUNYA SUPERA LES 2.000 START-UPS EL 2022, UN 6,3% MÉS QUE L'ANY ANTERIOR

per Irene Codina Altarriba,

Les start-ups catalanes han captat 1.653 milions d’euros d’inversió, la xifra més elevada de la sèrie històrica

Catalunya es posiciona com a hub d'empreses emergents. El territori va tancar el 2022 amb 2.022 start-ups, la xifra més alta de la sèrie històrica i un 6,3% més que l'any anterior. Segons un estudi elaborat per ACCIÓ (l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball) i presentat pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, els negocis emergents s'han pràcticament duplicat des que es va analitzar per primera vegada l'ecosistema l'any 2016. De fet, el 50% de les start-ups catalanes s'han creat en els darrers cinc anys. 

Des del punt de vista internacional, Barcelona es consolida com el cinquè millor ecosistema de la Unió Europea per crear-hi una start-up, per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam. "Aquest 2022 hem superat per primera vegada les 2.000 start-ups i hem registrat el volum d’inversió en start-ups més elevat de tota la sèrie històrica: ens hem consolidat com el primer hub de start-ups i tecnològic del sud d’Europa de manera indiscutible i entre els cinc primers del continent”, ha subratllat Torrent durant la presentació de l'informe.

En aquest sentit, ha afegit que "disposem d’un ecosistema ric no només en quantitat sinó en qualitat”. “Un ecosistema que crea llocs de treball de qualitat, que ens internacionalitza i que com hem vist aposta de manera ferma i convençuda per la tecnologia i per sectors estratègics com la salut, les TIC o l’alimentació”. 

1.653 milions d'euros d'inversió

L’estudi destaca que durant l'any passat Catalunya va captar 1.653 milions d’euros d’inversió en negocis emergents, un 4,3% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, segons càlculs d’ACCIÓ a partir de la base de dades Dealroom. Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, “és molt bona notícia perquè és un indicador que demostra el potencial que tenen aquesta mena d’empreses a Catalunya, l’interès que desperten per als inversors i que dibuixa el futur per als pròxims anys”.

Analitzant la inversió captada per les empreses emergents catalanes en els darrers cinc anys (5.043 milions d’euros), és un 296% superior a la que van obtenir en el quinquenni anterior (1.271 milions d’euros), la qual cosa evidencia la fortalesa i solidesa creixent de l’ecosistema català. "Aquest ecosistema actua com un dels grans imans per a la captació del millor talent i de nous projectes d'inversió estrangera al nostre país", ha afegit Castellanos. 

grfic startups 6j1AJYy
Start-ups a Catalunya

Start-ups que ocupen a 19.100 persones 

Respecte a la facturació, les start-ups analitzades acumulen unes vendes de 1.720 milions d'euros i ocupen a més de 19.100 persones. En els últims anys, aquests negocis han guanyat dimensió, ja que avui en dia el 76% de les start-ups tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de l'esclat de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%. En aquesta línia, també ha incrementat el gruix de les start-ups d’entre 11 i 20 treballadors, que ha passat del 8% al 14% en els últims tres anys. Pel que fa a l’ocupació que generen aquestes empreses, l’anàlisi destaca que pràcticament un de cada quatre treballadors de negocis emergents catalans (un 23%) són estrangers, un 19% en el cas dels fundadors. “Aquest fet és clau per entendre l’ADN de l’ecosistema tecnològic català: el millor talent vol venir a Barcelona a crear i fer créixer els seus projectes empresarials”, ha explicat Castellanos.

La majoria de professionals estrangers que treballen en start-ups de Catalunya ho fan en els àmbits de la tecnologia, les vendes i la gestió-estratègia. Pel que fa a la connexió internacional, també destaca el fet que el 67% de les firmes catalanes compten amb clients estrangers, que representen el 44% de la seva facturació mitjana.

Empreses emergents per sectors

 El 33% de les companyies emergents treballen amb intel·ligència artificial i big data, i també destaquen el cloud i l’edge computing (11,5%), la Internet de les Coses i la sensòrica (8%), l’automatització (7,5%), la connectivitat (4%), el digital health (4%), la realitat augmentada o virtual (4%) i el blockchain (3%). Així, de forma agregada, el 76% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país.

Des d’un punt de vista sectorial, les start-ups catalanes es dediquen a la salut (16%), els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). També destaquen els àmbits del traveltech i l’oci (5%), la sostenibilitat i l’energia (4,5%); el comerç electrònic i els marketplaces (4%); el contingut digital (4%) i les tecnologies de l’educació (4%).

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

SUBSCRIU-TE!

Vols estar sempre assabentat de les últimes novetats i els events al districte 22@?
Modificar cookies