LA TENDÈNCIA A ESTEREOTIPAR EXPLICA LA POCA PRESÈNCIA FEMENINA EN LA RECERCA

per Secretaria Tècnica,

Per què hi ha més nois que estudien ciències exactes i més noies als graus de ciències socials? Aquesta va ser una de les preguntes que va centrar el primer dinar col·loqui Dones en Valor, celebrat el passat 11 d’octubre a l’hotel The Gates de Barcelona. Les investigadores Carmen Herrero i Mara Dierssen van aproximar-nos al món de la recerca no només des d’una visió professional sinó també en clau femenina.

Carmen Herrero, data  scientist a Eurecat, va entrar en el món de la recerca per la seva passió per entendre el món i trobar solucions a problemes reals: per això es dedica a aplicar la recerca a la mobilitat de Barcelona, utilitzant un gran nombre de dades (Big Data), processant la informació i sobretot sabent de quina manera utilitzar-la: “Amb un parell de tweets  geolocalitzats, per exemple, es poden descobrir moltes coses sobre el comportament d’una persona. Però no és el mateix tenir les dades i poder utilitzar-les, que haver d’utilitzar-les. És fonamental treballar la protecció de dades i l’ètica”.

Per la seva banda, Mara Dierssen, doctora en neurobiologia, centra la seva recerca en malalties genètiques complexes en sistemes cognitius cerebrals, especialment en la Síndrome de Down. Li interessa entendre com el cervell s’adapta a l’entorn, per això investiga els mecanismes cerebrals d’aprenentatge i memòria i com s’alteren en casos de discapacitat: “El que intento fer és llegir l’activitat neuronal i traduir-la en paraules”.

Més enllà de les seves trajectòries com a investigadores també van debatre altres aspectes relacionats amb la recerca, com la poca presència femenina als graus tècnics o de ciències exactes. Herrero opina que la falta de  referents femenins és un factor clau a l’hora de rebutjar graus tècnics per part de les noies, però apunta que també hi ha un component genètic fort relacionat amb els interessos i els gustos, així com ambiental i educacional. Dierssen coincideix en què es tracta d’un problema multifactorial, i afegeix que “la major part d’estudis que s’han fet sobre perquè les noies no estudien graus tècnics apunten que el factor fonamental és la tendència a  estereotipar les dones, creure que no tenen la capacitat, a més de la falta de confiança i l’excés de proteccionisme”.

Tots aquests factors també influeixen en el prolongament del sostre  de vidre, que segons les dues convidades, continua existint actualment. “Les dones estem condicionades per molts factors, però sobretot per ser mares. I no hauria de ser així, no hauria d’afectar ser mare o no, estar embarassada o no, a nivell laboral”, va concloure Herrero.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

SUBSCRIU-TE!

Vols estar sempre assabentat de les últimes novetats i els events al districte 22@?