Subscriu-te a la newsletter


"BLAU 3005": ELS CURSOS DE LA UPC OBERTS A TOTA LA CIUTADANIA

Irene Codina Altarriba,

Es tracta d'un espai d’aprenentatge nou, obert a tothom al marge de l’edat i la formació prèvia, i que s’ha dissenyat per ajudar a comprendre el món que ens envolta

La Vanguardia Barcelona, ‘Blau 3005’: Els cursos de la UPC oberts a tota la ciutadania (ampproject.org)

La relació de l’aigua i la ciutat, la ciberseguretat, l’emergència climàtica i els bessons digitals són les temàtiques que centraran les quatre primeres càpsules d’aprenentatge de Blau 3005, un programa formatiu que posa en marxa la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), en temàtiques emergents i obert a la ciutadania. La matrícula per a aquestes primeres càpsules formatives de petit format ja és oberta i s’iniciaran partir de l’abril de 2024.

Així, Blau 3005, que pren el nom del color corporatiu de la Universitat, és un espai d’aprenentatge nou, obert a tothom al marge de l’edat i la formació prèvia, i que s’ha dissenyat, sobretot, per ajudar a comprendre el món que ens envolta. Són càpsules formatives que es cursen, simplement, pel plaer de saber i de manera compatible amb la vida diària per la seva durada i format. Es faran en modalitat presencial i tindran una durada d’entre 12 i 24 hores, distribuïdes en una única sessió setmanal.

Blau 3005

Són temàtiques d’actualitat que no exigeixen a l’estudiant cap titulació prèvia ni requisit específic per matricular-se

El programa de Blau 3005 es basa en el coneixement que atresora la UPC i, molt especialment, en temàtiques en les quals és una universitat referencial. Són temàtiques d’actualitat que no exigeixen a l’estudiant cap titulació prèvia ni requisit específic per matricular-se. El programa ha estat creat a partir de metodologies docents que posen en valor la pràctica i la vivència de l’estudiant i inclou visites a empreses i entitats on es pot veure i entendre l’aplicació de les diferents temàtiques a través de projectes reals.

Entendre la ciutat a partir de l’aigua

Dels quatre cursos que s’inicien la primavera que ve, el d'Aigua i ciutat consisteix en 8 sessions en les quals se seguirà la relació de l'aigua amb la ciutat de Barcelona, a través dels quatre tipus d’aigües: escorrentia, de boca, la que té relació amb la matèria orgànica i la que es relaciona amb l'energia, amb l’objectiu de veure la capacitat transformadora d’aquest element i el seu pes en la crisi ambiental que patim.

“Si féssim un balanç de les coses que entren i surten de la ciutat, no hi ha cap dubte que l'aigua és el material del qual ens trobaríem major quantitat”, explica el professor Albert Cuchí, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) i coordinador d’aquest curs. “És, per tant, el material quantitativament més important en el metabolisme urbà. I també qualitativament: és imprescindible pels seus habitants com a aigua de boca: l'escorrentia de la pluja renta totes les superfícies urbanes i cal que sigui controlada i adequadament evacuada per evitar danys. I, tradicionalment, era decisiva com a font d'energia i per la seva relació amb el cicle de la matèria orgànica”.

El professor Albert Cuchí afegeix :“Cal esperar, doncs, que la configuració de la ciutat, la seva forma urbana, el seu funcionament metabòlic, la seva relació amb el territori, estiguin molt condicionats per la seva relació amb l'aigua. I així és i ha estat. Amb aquest curs es pretén que la personas que el cursi −i mai més ben dit cursar, perquè es tracta d’un conjunt d'itineraris− entengui la ciutat de Barcelona des de la seva relació amb l'aigua, i la seva història com un llarg camí de relació amb ella”. Amb quin interès? “Bé, la crisi ecològica a la que ens enfrontem suposa un canvi cultural en la nostra relació amb els recursos i el medi ambient. I l'aigua, també aquí, és un element clau”, diu Cuchí. “Conèixer la relació entre aigua i ciutat −també en les seves crisis− ens ajudarà a entendre fins quin punt la crisi ecològica canviarà les nostres ciutats”, conclou el professor.

Rèpliques virtuals, ciberseguretat i canvi climàtic

Una de les tendències tecnològiques de l’any són els bessons digitals. Precisament, donar a entendre com la creació de rèpliques virtuals, tant de sistemes com d’objectes reals, pot ajudar qualsevol indústria a prendre decisions més intel·ligents, és el que pretén el curs Bessons digitals: conceptes, tecnologies i casos d’ús. El programa, estructurat en 10 sessions amb orientació pràctica, inclou visites a centres i empreses on s’aplica la tecnologia dels digital twins.

D’altra banda, en un món digital com el que estem immersos, protegir la nostra informació per navegar pel ciberespai amb la màxima confiança i seguretat és imprescindible. Per tenir més coneixements sobre el tema, s’ofereix el curs Introducció Pràctica a la Ciberseguretat: 10 sessions pràctiques per conèixer les principals amenaces del món digital.

Blau 3005

En un món digital com el que estem immersos, protegir la nostra informació per navegar pel ciberespai amb la màxima confiança i seguretat és imprescindible

Finalment, descobrir de primera mà solucions innovadores i accions a aplicar per combatre els efectes del canvi climàtic és el que planteja el curs d’Emergència Climàtica. Què fem? Del Coneixement Científic a les Iniciatives Locals. El programa, que s’inicia el maig del 2024, a diferència dels anteriors, que comencen l’abril, consisteix en 4 sessions pràctiques i inclou 3 visites exteriors a Can Batlló, a l’Eix Besòs i al Parc Agrari del Baix Llobregat.

El programa de cursos, que tenen un preu de 190 euros cadascun, s’anirà ampliant al llarg dels pròxims mesos. En el rerefons d’aquesta iniciativa hi ha l’objectiu de promoure, des de la UPC, la formació al llarg de la vida, la creació d’una comunitat d’aprenentatge viva en qüestions rellevants i d’actualitat, i el foment del debat i l’intercanvi d’idees entre diferents col·lectius professionals i generacionals. 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies