Subscriu-te a la newsletter


Projecte GRECO: ciència ciutadana per al desenvolupament de l'energia fotovoltaica

Secretaria Comunicació,


El projecte europeu GRECO (“Fostering a Next Generation of European Photovoltaic Society through Open Science”) aplica el concepte de Recerca i Innovació Responsables (RRI per les seves sigles en anglès) a l'àmbit de l'energia fotovoltaica per orientar la innovació cap als desafiaments actuals de la societat. La RRI defensa que una recerca o innovació, per ser responsable, ha de tenir en compte les necessitats, expectatives i valors de la societat en què es desenvolupa. El projecte, que és una iniciativa del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, compta amb un pressupost de 3 milions d'euros per als seus tres anys de durada. 

L'Institut d'Energia Solar de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) coordina aquest projecte de recerca multidisciplinària en el qual, a més dels investigadors, altres agents com l'administració i la indústria, els professionals de diferents gremis i els propis ciutadans participaran de forma conjunta per desenvolupar sis productes innovadors relacionats amb l'energia fotovoltaica. 

A més, a través de les eines de “ciència oberta” es compartiran al màxim les dades i resultats (en línia amb l'anomenat Open Access o accés obert) per generar un procés de recerca més accessible per a la resta del món. "Això sens dubte permetrà que els conceptes científics desenvolupats puguin ser reutilitzats ràpidament per tercers, la ciència pugui avançar de forma més transversal i no hi hagi doble finançament de les mateixes recerques en diferents parts del món", comenten Ana Belén Cristóbal i Carlos del Cañizo, coordinadors d'aquest projecte. 

El Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la UPF (CCS-UPF) participarà al projecte degut a la seva experiència en participació ciutadana, comunicació científica i RRI. El CCS-UPF, entre d’altres accions, lidera la formació en RRI a nivell intern del projecte GRECO, així com l’elaboració d’un model de ciència oberta i responsable exemplificat en l’energia fotovoltaica. 

Una associació internacional per obtenir més impacte 

El consorci de recerca, coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid, comptarà amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat d’Évora (Portugal), el Laboratori Central d'Energia Solar (Bulgària), l'Institut Helmholtz de Berlin (Alemanya), l'Institut Reiner Lemoine (Alemanya) i la Universitat de São Paulo (Brasil). Així mateix, la Junta d'Andalusia, l'empresa suïssa Insolight i l'Associació Euromediterrània de Regants són socis del Consorci.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies