Subscriu-te a la newsletter


INSPIRES’17: Un acte sobre l’apoderament sense etiquetes

Secretaria Comunicació,

  • Jaume Funes, Pep Marí i Roc Massaguer aborden l’apoderament des de diferents perspectives professionals
  • Més de 150 professionals de diferents àmbits assisteixen a un acte organitzat per la Fundació IReS amb la col·laboració de la Fundació Obra Social “la Caixa” i amb la participació de la Universitat de Barcelona, l’Apropa Cultura, el Programa CaixaProinfància. 

Dimarts 24 va tenir lloc INSPIRES’17 al CosmoCaixa de Barcelona, on més de 150 persones de diferents àmbits i professionals referents com Jaume Funes, Pep Marí i Roc Massaguer van compartir visions i experiències sobre “Pràctiques d’apoderament per abordar reptes socials”.

La Fundació IReS treballa aquesta metodologia des dels primers serveis d’intervenció i atenció social que van sorgir amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones. Per aquesta raó ha promogut la creació d’un espai obert a tothom per compartir coneixements des de l’educació, la psicologia, les xarxes socials i el sector social.

Més enllà de ser una paraula de moda, l’apoderament és una manera d'escoltar i d’acompanyar a les persones sense etiquetar-les i un recurs bàsic per exercir la llibertat de decidir sobre la seva pròpia vida. Aquest va estar el principal reclam de Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, durant la seva ponència a l’INSPIRES17.

“Apoderar és ajudar a les persones a imaginar que poden ser felices amb altres vides, més enllà de l’entorn en què s’han criat, respectant el seu poder de decisió”. Com a ferm defensor de l’educació com a mitjà per a garantir els drets fonamentals i les oportunitats, Funes va deixar clar que les persones no s’apoderen només amb les prestacions econòmiques sinó que necessiten comptar amb el suport d’un bon professional que les pugui mirar i escoltar. Per exercir aquest poder, però, cal saber, aprendre i compartir coneixements.

Per altra banda, vivim un moment clau quant a les possibilitats que tenim d’estar connectats o d’intercanviar informació, és la realitat que el periodista i reconegut youtuber (Outconsumer) Roc Massaguer va deixar  palesa a INSPIRES17.

“Amb les xarxes socials, totes les veus importen, no cal que ningú et posi el micro davant, te'l poses tu”, explica Massaguer com a especialista de l’ús i potencial de les xarxes socials i anima als professionals del sector social a investigar i endinsar-se en aquest món, on tothom té l’oportunitat de connectar-se amb altres persones i ser el seu propi altaveu.

A través de l’experiència d’aquest youtuber, que recentment va realitzar  una formació a joves del Projecte Click de la Fundació IReS, entenem la necessitat d’incorporar les noves eines tecnològiques als processos d’apoderament: “Avui dia tenir un smartphone representa l’accés, quasi universal, a tot el coneixement i per tant, aporta qualitat de vida”.

Després de parlar sobre l’educació en apoderament i valorar les noves xarxes de comunicació com a “altaveu d’oportunitats”, Pep Marí, psicòleg especialitzat en esport d’alt rendiment, enllaça la qüestió de l’apoderament amb la motivació i ens va donar  eines per poder aplicar a nivell personal i professional.

 “Vols motivar a algú? Pregunta’t què necessita i com li ho donaràs?”, creant un ambient d’expectació, Marí va respondre aquestes qüestions destacant la importància de tenir presents les necessitats bàsiques d’una persona: la seguretat, trobant el seu propi mètode per aconseguir el que vol; l’ acceptació, de sí mateix i del seu rol; i el sentit, per trobar el motiu de realitzar seu projecte vital. 

Apoderament: Com ho fem? Quins camins el promouen? Quin són els reptes que se’ns plantegen? Al voltant d’aquests plantejaments i per finalitzar la jornada la Fundació IReS va liderar una Taula rodona amb representats de Apropa Cultura, Universitat Barcelona i Programa CaixaProinfància de l’Obra Social “la Caixa” per abordar l’apoderament des dels seus àmbits d’actuació.

La crisi actual ha tingut conseqüències negatives que s’han evidenciat amb l’existència de més desigualtats socials i  la cronificació de les situacions de vulnerabilitat. Tal com va explicar la coordinadora de projectes d’IReS, Esther Gil, a vegades les respostes que necessiten les persones que atenem es troben més enllà dels nostres camps d’actuació però per això podem mobilitzar per cercar nous recursos. És en aquest escenari on intercanviem mitjans amb altres entitats.

El repte ara pertany a tothom: interlocutors a nivell polític, empresarial i el sector social, tots són agents del canvi. Aquest és l’aprenentatge d’INSPIRES’17, un resultat inspirat i construït entre tots. 

L’acte s’emmarca dins de la tercera edició del Memorial Manuel Adroer Iglesias, commemorant la trajectòria de qui va ser, com a president, una figura clau a l’entitat apostant sempre per la innovació com eina fonamental per dur a terme una tasca social de qualitat i d’excel·lència.

#INSPIRES17

Fundació IReS  

És una fundació que treballa des de fa més de 45 anys en l’atenció social, psicològica i educativa de persones i famílies vulnerables, en risc d’exclusió social o amb dificultats econòmiques.

IReS desenvolupa una acció social a través d’una metodologia d’apoderament des d’una visió integral;  treballant des de la recerca i la formació creant models innovadors d’intervenció que es transfereixen als professionals socials del futur.

La Fundació centra la seva actuació en els àmbits de la inclusió social, la infància, joventut i família; violències i l’acció social en el sistema judicial.





Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies